Aktiv jägare – året om

Kolumn
Lauri Liuko
Publicerad4.5.2021

Det finns ingen hobby som enbart handlar om att plocka russinen ur kakan, inte heller jakten. I likhet med fotbollen ska man året om sköta sin egen löpkondis och utrustningen. Även för jägarna finns det viktiga saker som kräver fortlöpande omsorg.

Det går att syssla med sitt jaktintresse också utanför den egentliga jaktsäsongen. Våren och försommaren är en utomordentlig tid att ägna sig åt viltvård. Börja granskningen av viltutfodringsplatserna i god tid så det inte – när det blir allvar av och de behövs – kommer som en överraskning att taket på foderhäcken är trasigt eller att mössen har gnagt på vaktjaktskojan. Viltåkrarna ska sås senast i juni-juli för att bordet ska hinna bli serverat för djuren till hösten och slickstenarna ska hållas i skick året om. Somliga utfodringsplatser, som de för duvor och änder, ska aktiveras veckorna före jakten börjar i augusti.

Allt det ovannämnda utgör exempel på vad en aktiv jägare kan sysselsätta sig med medan han otåligt väntar på att följande jaktsäsong ska börja. En jägare har varken skäl eller behov att vila på lagrarna hela våren eftersom det finns mycket att göra för jaktens bästa; sköta viltet och göra goda gärningar tillsammans med andra jägare. Att jägarna är aktiva och naturvänliga gynnar oss alla.

Jaktintresset har både höjd och bredd, och kräver tid och insatser för att både knipa vilt och uppleva fina stunder. Ta alltså vara på dina möjligheter och var en aktiv jägare året om!