Ungdomsredaktionen

Viltburgare

Viltburgare är god och mättande mat som helt klart klår de färdiga burgarna i butiken.

Text och bilder Martta Malin

Publicerad7.3.2023

På sommaren steker vi biffarna utomhus på en stekhäll och då blir smaken lite annorlunda. Vid varmt väder smakar hamburgarna också ute på terrassen, och på hösten kan man packa ner ett par viltburgare som matsäck för en jaktdag. En hamburgare som steks på öppen eld är svårslagen bland jägare.  

Min favoritfyllning är ingenting tillkrånglat; ost, sallad, tomat och ketchup. Det bästa med hamburgarna är att de kan varieras, så risken för att tröttna är obefintlig. Tillagningen tar förstås tid, men resultatet blir desto bättre!

 


 

Semlorna (10 stora semlor)

  • 5 dl mjölk
  • 1 påse torrjäst
  • 1 dl havreflingor
  • 1 dl kli
  • 3 dl vetemjöl

Låt jäsa i 20–30 minuter

  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl

Rör ner ingredienserna i fingervarm mjölk. Låt jäsa i vattenbad i 20-30 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Ställ ugnen på 225 grader och stek i 10 minuter.

 


 

Köttfärsbiffarna 

  • 100 g/biff, malet älgkött 
  • Salt, peppar och kryddor efter tycke och smak

Forma köttfärsen till bollar och platta till dem. Bryn biffarna, salta och peppra. Montera viltburgarna som just du vill ha dem.

Mera om samma ämne