Maten

Vild ossobuco med stuvad risoni

Text Michael Björklund Bild William Wallin

Publicerad7.3.2023

Jag fullkomligen älskar denna klassiska italienska rätt där tomat, vitlök och rosmarin ger grytan en mustig smak. Med åländsk vitsvanshjort höjs ossobucon ytterligare ett snäpp.

Ossobuco

Rådjurslägg eller sågade
älglägg (ca 6 cm tjocka)

1 dl vetemjöl

Salt

Smör

2 gula lökar

2 morötter

1 liter tomatkross

4 vitlöksklyftor

2 msk citroncest

5 dl vitt vin

2 knippen timjan

4 salviablad

4 lagerblad

7 dl buljong

Till servering

½ dl bladpersilja

2 vitlöksklyftor

1 msk citroncest

 

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och skär den i grova slantar.

Vänd köttet i vetemjöl, salta och peppra.

Bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en ugnsform tillsammans med resten av ingredienserna. Buljongen får gärna täcka köttet.

Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 170 grader i 1 ½–2 timmar eller tills köttet är så mört att det nästan lossnar från benet.

Strimla bladpersiljan och hacka vitlöksklyftorna. Tvätta citronen noggrant och riv citronen fint, använd endast den yttersta gula delen. Strö över och servera.

Stuvad Risoni

Italienare använde de små pasta-kornen för att kompensera ris. Stuvad risoni kan därför ses som en form av snabblagad risotto.

 

1 gul lök

1 msk smör

8 dl grönsaksbuljong eller viltbuljong

3 dl risonipasta

3 dl grädde

1 dl riven ost

Salt och peppar

 

Hacka löken och fräs den i en kastrull tillsammans med en klick smör. Häll i buljongen och låt blandningen koka upp. Tillsätt risonipastan. Låt koka i cirka 5 minuter. Rör om och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt koka tills konsistensen är perfekt krämig. Rör ner riven ost.

 

Mera om samma ämne

Maten

Jultjäder

8.11.2024
Maten

Vildsvinsstek

8.11.2024
Ruoka

Gravad säl

8.11.2024