Vild ossobuco med stuvad risoni
Publicerad7.3.2023Jag fullkomligen älskar denna klassiska italienska rätt där tomat, vitlök och rosmarin ger grytan en mustig smak. Med åländsk vitsvanshjort höjs ossobucon ytterligare ett snäpp.
Ossobuco
Rådjurslägg eller sågade
älglägg (ca 6 cm tjocka)
1 dl vetemjöl
Salt
Smör
2 gula lökar
2 morötter
1 liter tomatkross
4 vitlöksklyftor
2 msk citroncest
5 dl vitt vin
2 knippen timjan
4 salviablad
4 lagerblad
7 dl buljong
Till servering
½ dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk citroncest
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och skär den i grova slantar.
Vänd köttet i vetemjöl, salta och peppra.
Bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en ugnsform tillsammans med resten av ingredienserna. Buljongen får gärna täcka köttet.
Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen i 170 grader i 1 ½–2 timmar eller tills köttet är så mört att det nästan lossnar från benet.
Strimla bladpersiljan och hacka vitlöksklyftorna. Tvätta citronen noggrant och riv citronen fint, använd endast den yttersta gula delen. Strö över och servera.
Stuvad Risoni
Italienare använde de små pasta-kornen för att kompensera ris. Stuvad risoni kan därför ses som en form av snabblagad risotto.
1 gul lök
1 msk smör
8 dl grönsaksbuljong eller viltbuljong
3 dl risonipasta
3 dl grädde
1 dl riven ost
Salt och peppar
Hacka löken och fräs den i en kastrull tillsammans med en klick smör. Häll i buljongen och låt blandningen koka upp. Tillsätt risonipastan. Låt koka i cirka 5 minuter. Rör om och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt koka tills konsistensen är perfekt krämig. Rör ner riven ost.