Birk med sin första älg och Jyrki Honkanen.
Ungdomsredaktionen

Ung jägare med hund

Det krävs ett hundraprocentigt förtroende mellan hunden och föraren. När allt stämmer med hunden, omständigheterna och föraren så ökar utsikterna till ett fällande skott.

Text och bild Mika Linna

Publicerad17.11.2022

Även en ung jägare klarar uppgiften som hundförare bara han eller hon känner hunden och någon med mera erfarenhet kan ge goda råd. Men en bra hund verkar kunna hitta älgar nästan var som helst.

Tid tillsammans med hunden

Att tillbringa mycket tid med hunden är förnuftigt. Vi har två jämthundar som vi jagar älg med. När vår äldre hund – Rane – kom till oss var jag för ung, så med den umgicks jag knappt alls. Rane har alltid varit pappas hund, och det är en fröjd att se dem jobba. Åt Rane kan man visa riktningen med handen och så löper han iväg ditåt för att leta efter älgar. Rane verkar kunna läsa pappas tankar. Men det handlar inte bara om utbildning utan också om en enorm mängd samarbete.

Samarbetet börjar man bygga redan när hunden är valp. Birk skaffade vi i fjol och med honom har jag varit ute och joggat och i skogen ända sedan valp, så honom känner jag mycket bättre. Den allra första tiden sov vi tillsammans i tamburen. Senare flyttade Birk till fotändan av min säng.

Första gången Birk skällde på en älg var han ett halvt år gammal, men med fällningarna hade han otur. Men i oktober klaffade det och Birk fick sin första fällning. Då var han ett år och fem månader.

En ungdom i älgjaktlaget

I älgjaktlaget har jag känt mig rätt välkommen trots att åldersskillnaden är så stor. Flera har sagt att det är fint att ha ungdomar med. I vårt jaktlag ligger medelåldern långt över femti, så det skadar väl inte med en föryngring. Ungdomarna har förstås ingen erfarenhet, men de gör en lovande start.

Åldern innebär förstås också ett bekymmer, eftersom jag saknar egen transport och är beroende av att pappa skjutsar. Men det går förstås att avtala med någon annan av jägarna.

Jag vill uppmuntra alla jaktintresserade ungdomar att tillbringa tid med hunden i skogen. Det är en trevlig hobby och tiden går fort!Jag heter Mika Linna, är 13 år och bor i Sievi. Jag jagar tillsammans med pappa, min bror och våra två jämthundar. Den bästa jaktformen är älgjakt med hund.