Birk ensimmäisen hirvensä ja Jyrki Honkasen kanssa.
Nuorten toimitus

Hirvikoira tottelee nuortakin metsästäjää

Koiran ja ohjaajan välillä tarvitaan sataprosenttista luottoa. Kun koira, olosuhteet ja koiran ohjaaja ovat kunnossa, mahdollisuudet riistalaukaukseen ovat hyvät.

Teksti ja kuva Mika Linna

Julkaistu17.11.2022

Koiran ohjaajana pärjää nuorikin metsästäjä, kun koira on tuttu ja joku kokeneempi kertoo, mistä hirviä mahdollisesti löytää. Hyvä koira tosin tuntuu löytävän ne melkein mistä vain.

Yhdessäoloa koiran kanssa

Koiran kanssa kannattaa olla paljon. Meiltä löytyy kaksi jämtlanninpystykorvaa, joiden kanssa on tullut jahdattua hirviä. Vanhemman koiran Ranen saapuessa olin liian nuori, joten sen kanssa ei tullut ikinä oltua sen enempää. Se on aina ollut enemmän isän koira, ja heidän työskentelyään on ilo katsella. Ranelle voi osoittaa kädellä suunnan ja se lähtee sieltä päin hirviä etsimään. Se tuntuu lukevan isän ajatuksia. Se ei perustu vain koulutukseen, vaan suureen määrään yhteistyötä. 

Yhteistyön rakentaminen lähtee jo pentuvaiheesta. Viime vuonna hankitun Birkin kanssa olen käynyt lenkillä ja metsässä pennusta saakka ja se tuntuu paljon tutummalta. Aivan aluksi nukuimme yhdessä eteisessä. Myöhemmin koira siirtyi sänkyni jalkopäähän.

Ensimmäinen hirvihaukku Birkillä oli puolen vuoden iässä. Kaatojen suhteen Birkinin kanssa on ollut huonoa tuuria. Lokakuussa paikka löytyi ja Birk sai ensimmäisen kaatonsa, vuoden ja viiden kuukauden iässä.

Nuorena hirviporukassa

Hirviporukassa minuun on suhtauduttu melko kivasti, vaikka ikäero on melkoinen. Moni on sanonut olevan mukavaa, kun on nuoria mukana. Porukassani keski-ikä on pitkästi yli viidenkymmenen eli ei nuori veri välttämättä pahaa tee. Eiväthän nuoret tietenkään kokemusta korvaa, mutta sieltä se kokemus lähtee karttumaan.   

Nuoreen ikään liittyy totta kai ongelmiakin, kuten kyydin puuttuminen eli toiminta on hyvin paljon sidoksissa isään, jolla on auto. Voihan sitä tietenkin yrittää sopia jonkun muun metsästäjän kanssa kyydistä.                    

Kannustan kaikkia nuoria olemaan koiran kanssa metsässä, jos vain mahdollista. Se on mukava harrastus, johon saa aikaa upotettua.Olen Mika Linna, 13-vuotias Sievistä. Metsästän isäni, veljeni ja kahden jämtlanninpystykorvan kanssa. Paras metsästysmuoto on hirvijahti koiran kanssa.