Tänk på säkerheten under hönsjakten!
Inför höstens jakter har du kollat att gevären fungerar och du har finslipat skyttet och vapenhanteringen på skjutbanan. Allt väl så långt, men hur går det sedan på jakten?
Skottlägena är snabba, adrenalinet flödar och besluten om att skjuta eller låta bli måste göras på stört. Det är därför skäl att repetera några viktiga saker.
Identifiera viltet och se till att du ser och syns
Om viltet däremot inte rör på sig så får du oftast lite mera tid för att identifiera det och lägga ett välplacerat fällande skott. Använd alltid en handkikare som hjälpmedel när det går. När allting händer fort tenderar människan att se det som hon vill se och därför ska du kolla djuret med kikaren för att vara säker och fatta ett riktigt beslut.
Om fågeln som du har upptäckt på långt håll sitter stilla så kollar du med kikaren att den faktiskt är vad du tror att den är. Självfallet låter du också bli att skjuta om du är osäker på en fågel som plötsligt flyger upp.
När du strövar i hönsmarker ska du se till att de andra jägarna ser dig; det gör du med en orange skärmmössa, luva, tröja, jacka eller väst.
I praktiken gör varselfärgen det inte svårare att fälla viltet. Om du inleder an-smyg-ningen långt ifrån eller smyger dig fram till hundens skall så kan du för den stunden stoppa det oranga i ränseln. Varselfärgerna är särskilt viktiga när flera personer jagar som grupp, exempelvis med en stående fågelhund eller när jägarna strövar i kedja.
Ta ur patronerna
Ta ur patronerna när du rör dig i besvärlig terräng. Då slipper du risken för ett vådaskott om du råkar snava. Hellre överdriven försiktighet än chansningar!
Ta alltid ur patronerna på paus och bryt vapnet eller lämna låset öppet, så att kamraterna kan se att geväret är ofarligt. Hunden kan ju råka stöta omkull geväret och om det är laddat kan skottet brinna av. Genom att alltid göra vissa saker på ett visst sätt skapar du rutiner och automatik som ökar säkerheten.
Tänk också på hundens säkerhet!
På jakt ska du alltid tänka på hundens eller hundarnas säkerhet. I vargmarker ska du tänka efter före innan du släpper hunden. Undvik livligt trafikerade vägar och svaga isar på våren och hösten.
Var någonstans befinner sig hunden när skottläget infinner sig? Låt bli att skjuta vågräta skott om du är osäker.
Ha det riskfritt på hönsjakten!