Ungdomsredaktionen

Svårigheten att välja sitt första gevär

Få vet precis vilket vilt de tänker jaga när de inleder sin jägarbana. Välj därför den första studsaren så, att den klarar det mesta.

text och bild Karlo Ruotsalainen

Publicerad19.11.2020

Ett färdigt vapenpaket som innehåller studsaren, kikarsiktet, fästena och som tillval en ljuddämpare utgör ett praktiskt alternativ för nybörjaren. Ljuddämparen är inte nödvändig, men den gör skyttet behagligare på både jakt och bana. I synnerhet för ungdomar är budgeten ofta en begränsande faktor, så ett begagnat vapen kan vara ett gott val. Om studsaren är av ett känt fabrikat så blir det heller inga problem med reservdelarna.

Kaliber och funktionssätt

Välj kalibern med tanke på användningskostnaderna. Ju vanligare kaliber desto billigare patroner. Det här är särskilt tydligt i början när det gäller att träna flitigt. Jag rekommenderar allroundkalibrer som 6,5×55, .308 Win och .30-06 för den som ännu inte vet vad hen tänker jaga. .308 är den vanligaste gevärskalibern här i landet och inte utan skäl. Den passar till allt jaktbart vilt vi har och patronerna är inte dyra.

På låsavdelningen är cylinderlåset det klart vanligaste. Rakrepetergevär, halvautomater och enskottare är mera sällsynta. Kraven på att studsarkolven ska passa skytten är inte lika höga som för hagelgevär, men även här kräver passformen uppmärksamhet, i synnerhet för ungdomar. Tycke och smak har ett stort inflytande på valet av studsarens yttre, exempelvis materialet i stocken och metalldelarna. Somliga uppskattar trä och blånerat stål, andra syntetmaterial och rostfritt stål för deras väderbeständighet.

Satsa på siktet

Ett bra kikarsikte kostar ofta mer än geväret. Vid valet av optik ska du verkligen inte ta det billigaste. Om kikarsiktet innebär ett ständigt bökande så tappar du förtroendet för det.

Som kamrat till universalgeväret passar helt logiskt ett universalkikarsikte. 3-9 eller 3-12 är lämpliga omfång för ett kikarsikte som klarar det mesta. Välj diametern på objektivet, det vill säga frontlinsen, efter syftet; för jakt i dagsljus räcker 40 mm till. Den som också jagar i skymning ska välja ett ljusstarkare sikte med ett minst 56 mm objektiv. Ljusstyrkan är dessutom beroende av diametern på tuben. De vanligaste har en tubdiameter mellan en tum och 30 mm. I dunkel är det också bra att ha en ljuspunkt.

För kikarsikten gäller i regel att priset står i proportion till kvaliteten. Kvalitetssikten håller i regel i decennier. Det är alltså bättre att direkt satsa på kvalitet även om det svider. Men köper du ett bra kikarsikte ska du inte heller snåla med montaget. Dåliga fästen fördärvar också ett bra kikarsikte!