Nuorten toimitus

Ensiaseen valinnanvaikeus – Kivääri

Harva tietää harrastusta aloittaessa tarkalleen, mitä aikoo metsästää. Ensimmäisen kiväärin kannattaakin olla mahdollisimman monikäyttöinen.

teksti ja kuva Karlo Ruotsalainen

Julkaistu19.11.2020

Valmis asepaketti, johon sisältyy kivääri, kiikaritähtäin, kiikarinjalat ja joskus myös äänenvaimennin, on aloittelijalle kätevä vaihtoehto. Äänenvaimennin ei ole pakollinen, mutta se tuo mukavuutta ampumiseen niin metsällä kuin radallakin. Budjetti on varsinkin nuorilla usein rajoittava tekijä, joten käytetty ase voi tällöin olla hyvä valinta. Ostamalla tunnetun merkin kiväärin, siihen saa tarvittaessa kaikista helpoiten varaosia.

Kaliiperi ja toimintatapa

Kaliiperia valitessa on muistettava käyttökustannukset. Mitä yleisempi kaliiperi, sitä halvempia patruunat ovat. Tämä korostuu harrastuksen alkuvaiheessa, kun täytyisi harjoitella paljon. Yleiskaliiperi, kuten 6,5×55, .308 Win ja .30-06 on suositeltava, jos ei vielä tiedä, mitä kaikkea aikoo metsästää. Suomen yleisin kiväärikaliiperi on .308, eikä ihme: Se sopii kaikelle Suomen riistalle ja patruunat ovat edullisia.

Toimintatavoista pulttilukko on selvästi yleisin, suoravetolukkoisia, itselataavia ja kertatulikivääreitä näkee harvemmin. Kiväärin tukin sopivuus ei ole niin kriittinen kuin haulikossa, mutta siihenkin tulee kiinnittää riittävästi huomiota erityisesti nuoren kohdalla. Omat mieltymykset vaikuttavat paljon aseen ulkoisten ominaisuuksien valinnassa, esimerkiksi tukin ja rautojen materiaaleissa. Osa arvostaa puun ja sinistetyn teräksen ulkonäköä, osa keinomateriaalien ja ruostumattoman teräksen säänkestävyyttä.

Panosta tähtäimeen

Hyvä kiikaritähtäin maksaa usein enemmän kuin itse kivääri, eikä optiikkaa valitessa todellakaan pidä ostaa halvinta mahdollista. Jos kiikarin kanssa saa tapella kerrasta toiseen, menee siihen luottamus.

Yleiskivääriin pariksi sopii loogisesti yleiskiikari. Yleiskiikarin sopiva suurennosalue on esimerkiksi 3–9 tai 3–12. Objektiivin, eli ”etulinssin”, koko valitaan käytön mukaan, päivisin tapahtuvaan jahtiin riittää 40 mm. Jos metsästää myös hämärässä, kannattaa valita valovoimaisempi, esimerkiksi 56 mm objektiivi. Valovoimaisuuteen vaikuttaa myös runkoputken halkaisija. Yleisimpiä ovat tuuman ja 30 millin runkoputkella olevat kiikarit. Hämärässä myös valopisteestä on suuri apu.

Kiikaritähtäimissä hinta on usein suorassa suhteessa laatuun. Laatukiikarit kestävät yleensä kymmeniä vuosia. On siis parempi ostaa kerralla laadukas tähtäin, vaikka se kirpaiseekin. Kun on ostanut hyvän kiikaritähtäimen, ei pidä säästää myöskään kiikarinjaloissa. Huono kiinnitys pilaa hyvänkin kiikarin hyödyt.

Lisää samasta aiheesta