Efter flyttningen till Facebook blev Retrieverbörsen hastigt populärare. Både Joni-Pekka Saari och Minna Siitonen har använt börsen med framgång.

Retrieverbörsen kopplar ihop hundekipage med jägare

Polvijärvibon Joni-Pekka Saari har flera terrier och en stövare. Men någon egen retriever tänker han inte skaffa sig, för en sådan jaktkamrat hittar han på den populära retrieverbörsen (Noutajapörssi).

Text och bilder Heikki Hamunen

Publicerad5.7.2024

Fyraåriga Roihus flämtande tar tvärt slut när Minna Siitonen gör sig klar att kasta den upptinade gräsanden, som hon har plockat ur frysen, ut i sjön.

Roihu är Siitonens hund, men Joni-Pekka Saari har redan i två år kunnat njuta av golden retrieverns kunnande på andjakt.

– På hösten blir det andjakt varje vecka, men inte tänker jag skaffa mig en retriever för det, säger Saari som koncentrerar sig på små rovdjur och redan är husse till flera terrier och en plotthundsvalp.

En kanal för hundar och jägare

Saaris, Siitonens och Roihus vägar korsades på facebookgruppen Noutajapörssi (retrieverbörsen) som drivs av retrieverföreningen (Suomen Noutajakoirajärjestö). Gruppen är en mötesplats för jägare utan hund som behöver en retriever och hundekipage som behöver jägare.

Hösten 2021 tog Siitonen mod till sig och bjöd ut sin unga hunds tjänster på retrieverbörsen.

– Jag berättade öppet att jag inte kan lova någonting om hundens kunnande. Roihu var då bara elva månader och hade ännu inte sett någon levande and. Men anlagsprovet var i alla fall avklarat, berättar Siitonen.

Det första uppdraget blev en duvjakt.

– Jag märkte att jag hade en lugn och uppmärksam hund med mig på passet. Roihu begrep överraskande fort vad han förväntades göra. Vi följde med samma gäng på en kvällsflygning och några dagar senare på andjaktspremiären.

Sedan dess har Siitonen på höstarna lagt ut annonser med bilder och videor på Roihu på retrieverbörsen. Genom dem har hon fått ett lagom antal kontakter till jägare, men till några som har hört av sig har hon ändå varit tvungen att svara ”tyvärr”.

Avtala privat om spelreglerna

Retrieverbörsen grundades 2012, har 3 700 medlemmar och 60 000 besök per år.

Maija Päivärinta och Sanna Sierilä som kläckte idén till börsen uppger att det fortsättningsvis är vanligt att jägare drar sig för att bjuda in en främmande hund till sin jakt.

Kanske tror de här jägarna att hundföraren blir besviken om det inte blir någon fällning. Borde hundföraren få ett honorar eller reseersättning?

– Oftast räcker det för hundförarna att hunden får delta i en jakt. De vill hjälpa till så att alla fällda fåglar blir bärgade. Som belöning får hundföraren gott humör, för det känns bra att hjälpa jägaren.

Retrieverbörsens allmänt hållna anvisningar handlar om hur annonsörerna ska utforma sin annons. När en jägare och en hundförare har fått kontakt genom börsen så avtalar parterna sinsemellan om sina spelregler.

Annonsörerna börjar med att nämna på vilken ort hunden eller jägaren finns. Jägarna beskriver vad de önskar och hundägaren berättar hundens ras och vad den kan.

Lätt som en plätt

Börsens grundare, Päivärinta och Sierilä, uppger att jägare ofta blir positivt överraskade av hur trevligt och lätt det är att jaga med en utbildad retriever.

Även Saaris erfarenheter är positiva.

– Alla förare har haft pli på sin hund. De sitter stilla på passet ända tills de får kommandot att apportera, berättar Saari.

På andjaktspremiären, för att ta ett exempel, hade Saaris jägargäng med sig flera retrievrar.

– Vid hett väder kroknar en ensam hund rätt fort. Under en lång dag är det därför bättre med ett par tre hundar. På kvällsflygningar har vi ofta ett par hundar med oss, berättar Saari vidare.

Utbudet störst i söder

Största delen av annonserna på börsen är utlagda av personer med hund.

– Som så ofta i de sociala medierna så finns det fler som följer än som skriver. En stor del av följarna är jägare som kontaktar de annonserande hundägarna. Så visst finns det mera hundfolk på börsen än jägare, berättar Sierilä.

Saari är ett exempel på en jägare som har lagt ut egna annonser.

– När jag har lagt ut en annons så brukar det bara ta några timmar innan jag har hittat ett hundekipage, berättar Saari som har jagat sedan barnsben.

Mest är det hundekipage i den södra ändan av landet som annonserar och söker jaktmöjligheter.

– Det är naturligt eftersom jaktmarkerna tenderar att ligga i de övriga delarna av landet, säger Päivärinta.

Win-win-win

Jägarna och hundförarna är eniga om att det bara finns vinnare i det här upplägget.

– Vårt gäng jagar ofta i en våtmark med änder där det är rätt snårigt. Utan hundar skulle det inte bli nånting av jakten. Om någon fågel trillar ner mitt i vassen så är hundarna sanslöst bra att ha. En människa skulle aldrig hitta fågeln, men för hunden är det en barnlek, fortsätter Saari.

– Hundförarna och hundarna är entusiastiska när de kommer till jakten och vi kan koncentrera oss på jakten och lita på att fåglarna blir bärgade. Alla är glada och njuter av jakten.

Siitonen berättar att för Roihu, som också sysslar med rally-toko och nosework, så är det bästa han vet att få vara med på fågeljakt.

– Roihu är en hund som njuter av att få jobba. Att jaga betyder för honom att han fysiskt och psykiskt mår bra. Och när vi nu talar om retrievrar; på det här viset får Roihu utlopp för det som han är avlad för.

Så här hittar du retrieverbörsen

  • Sök på nätet eller i Facebook efter ”SNJ:n Noutajapörssi”
  • Klicka ”Gå med i grupp”
  • Gruppens administratör godkänner din ansökan och därefter kan du lägga ut egna annonser.
  • Kravet för att gå med i gruppen är att du har ett eget Facebook-konto.