Maten

Rådjurskorv och stuvad risoni

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad6.9.2024

Att stoppa korv är inte speciellt svårt. Ett knep är att använda nitritsalt. Förutom att saltet håller ihop smeten ger nitritsaltet den färdiga korven en aptitligare färg. Se även till att smeten är tillräckligt lös. Dels är det enklare att fylla smeten i fjälstret, dels blir slutresultatet så mycket saftigare.

 

4 portioner

1 ½ kg rådjurskött

1,5 kg sidfläsk

35 g nitritsalt

¼ dl timjan

¼ dl rosmarin

½ vitlök

5 gula lökar

1 ½ röd chili

ca 3 ½ dl vatten

svartpeppar

lammfjälster

bindgarn

 

Skär rådjursköttet och sidfläsket i bitar och mal köttet genom en hålskiva som är 2–5 millimeter. Var noggrann med att köttet hålls kallt medan du maler det.

Tillsätt saltet. Låt färsen ligga minst ett dygn i kylskåpet före korvtillverkningen. Peppra smeten. Rör tills smeten blir lite fastare. Hacka örter, vitlök, lök och chili och tillsätt i smeten.

Rör om ordentligt. Häll slutligen i vatten och rör om tills konsistensen är rätt. Fyll smeten i fjälstret. Knyt om korvarna med bindgarn till lagom storlek. Koka korvarna. Stek eller grilla korvarna före servering.

 


Stuvad risoni

De små pastakornen använde italienare för att kompensera ris. Stuvad risoni kan därför ses som en form av snabblagad risotto.

 

1 gul lök

1 msk smör

8 dl grönsaksbuljong eller viltbuljong

3 dl risonipasta

3 dl grädde

1 dl riven ost

salt och peppar

 

Hacka löken och fräs den i en kastrull tillsammans med en klick smör. Häll i buljongen och låt blandningen koka upp.

Tillsätt risonipastan. Låt koka i cirka 5 minuter. Rör om och häll i grädden. Smaka av med salt och peppar.

Låt koka tills konsistensen är perfekt krämig. Rör ner riven ost.

Mera om samma ämne

Maten

Älgleverpaté

6.9.2024
Från skottet till frysen

Konsten att frysa in harkött

6.9.2024