Proffstipset: Så använder du en styckkniv
Yrkesstyckaren Mikko Peltola ger här goda råd för valet av styckkniv och hur man använder en sådan.
På yrkesnivå är styckningen en finslipad process som kräver motorik och precision. Ergonomin har en enorm inverkan på effektiviteten och hur man orkar i jobbet.
– En styckare ska hålla sig i rörelse hela tiden. Det krävs ett fortlöpande fotarbete för att kroppen ska orka. Också golvet där styckningen görs ska vara fjädrande. På ett betonggolv jobbar man inte, berättar Peltola.
Under en arbetsdag kan tusentals kilo kött passera genom en yrkesstyckares händer.
– En styckare ska inte göra onödiga rörelser utan lyfta med rätt teknik och hålla kniven vass. Kniven måste fungera precis rätt; en kniv som har ett för tjockt blad och är styv eller för lång blir fort tung att använda. En bra styckkniv behöver inte alls vara dyr. Det avgörande är att den har de rätta bruksegenskaperna, fortsätter Peltola.
Egenskaperna hos en bra köttstyckningskniv
Peltola understryker att knivens ergonomi är avgörande för en yrkesstyckare. Men en genomsnittsjägare som styckar några få klövdjur per år kan fästa uppmärksamheten också vid andra egenskaper.
– Kniven som jag använder ska ha ett skaft som passar mig. Handen ska ha ett stadigt grepp om skaftet och får inte halka ens med handskar på. När kniven sitter som gjuten blir den en naturligt förlängning av handen så att styckaren kan koncentrera sig på jobbet.
Peltola betonar också längden på knivbladet. Den ska vara rätt för det som ska styckas. Han tycker att knivset som säljs till jägare ofta har onödigt långa och tjocka knivar som visar sig vara tunga och klumpiga att använda.
– Professionella styckare använder ofta en liten kniv. Hos oss är bladen ungefär 12 centimeter långa och de fjädrar, vilket gör det lättare att skära exakt. När man för bladet längs ben så får man med ett flexibelt blad ett exakt snitt. Att skära ut stekarna baktill på ett rådjur med en lång styv kniv är allt annat än exakt eller trevligt. Hjortar och älgar kräver inte heller ett långt blad, berättar Peltola.
Peltola berättar att ett femtums blad räcker till mer än väl för hjort och älg. Han uppmanar därför jägarna att koncentrera sig på att hålla kniven vass, säkerheten och att hålla slaktskjulet och viltkroppen snygga.
Peltolas tips för köttstyckning hemma
- Rör inte vid någonting annat än köttet. Byt genast handskarna om händerna blir smutsiga.
- Även kniven kan sprida orenligheter. Tvätta den genast om den blir smutsig.
- Låt bli att trava kroppsdelar på varandra; det sprider också orenligheter.
- När kroppen har kallnat; skär bort smutsiga bitar med en annan kniv än den som används för styckningen.