Ungdomsredaktionen

Poddar om jakt

textHanna Metsälä
Publicerad6.5.2021

Eränkävijät

Avhandlar: Podden leds av Manu Soininmäki och Jaakko Pohjoismäki som reser omkring i landet med sin husbil och språkar med kända personer. Samtalen handlar om varierande aktuella ämnen som berör folk, bland annat om stadsbor kan betraktas som trovärdiga jägare, varför vargdebatten har spårat ur och om det finns någon äkta jakt kvar. Gästerna utgör en brokig skara och medverkar gör bland annat tevekända Riku Rantala, flugfiskemästaren Jarkko Suominen och prästen Arpad Kovacs.

Lyssnarna får höra: Aktuella och debattvänliga ämnen i en stadig ström, men med ett avslappnat grepp.

Finns på: Yle Areena.

Sorkkia ja sarvia

Avhandlar: Viltcentralens podd där det avhandlas frågor kring förvaltningen av våra främsta viltarter älgen, vitsvanshjorten och rådjuret. Podden leds av Johanna Hellman på viltcentralen som bjuder in experter för att diskutera olika delområden inom vilthushållningen. Podden behandlar sådant som vildsvinsjakt, att låta ungdomar hänga med på hjortdjursjakt, viltutfodring och mycket mer.

Lyssnarna får höra: Lyssnarna lär sig om vilthushållning och får nya infallsvinklar på jakten och föreningsverksamheten.

Finns på: Spotify och riista.fi.

Metsästä

Avhandlar: Aleksi Lumme leder den här podden och bjuder in osannolika personer för att prata om jakt.

Medverkar gör bland annat hjärnforskaren och empatiexperten Katri Saarikivi, de grönas riksdagsledamot Atte Harjanne samt redaktören och fotografen Kimmo Ohtonen. Dessutom medverkar självfallet också jägare och naturmänniskor, som mediapersonen och jägaren Mikko Peltola samt Johan Salminen på ungdomsredaktionen och många fler.

Lyssnarna får höra: Podden är tankeväckande och inspirerande, för den serverar olika synvinklar på jakten och aktuella ämnen. Själv skulle jag beskriva den som en psykologisk lyssnarupplevelse. Podden får mig att fundera på jakten ur olika vinklar och på hur både jag och andra brukar göra.

Finns på: Spotify.

På svenska hittar du poddar på
https://arenan.yle.fi/audio/program/57-BMn8rnWP6.