Med en värmekamera ser man hjortarna också i mörker.

Ljusförstärkare eller värmekamera?

Jakten på de skadliga främmande arterna underlättades genom en lagändring i fjol. Mårdhund får nu jagas med ljusförstärkare och andra apparater som ser i mörker. Men vad ska jag skaffa, en ljusförstärkare eller en värmekamera? Ett sikte eller en betraktningsapparat?

text och bilder Olli Kangas

Publicerad19.11.2020

Ljusförstärkarteknologin har varit i militärt bruk sedan slutet av andra världskriget. Då var apparaterna chockerande dyra och enbart batterierna till de bärvara versionerna vägde långt över tio kilo.

Först nyligen har teknologin kommit inom räckhåll för konsumenterna efter hand som priserna har sjunkit. I detta nu ligger prisspannet mellan cirka 600 euro för betraktningsapparater och drygt 5000 euro för sikten. Men det lär inte finnas särskilt många som investerar tusentals euro i ett sikte som får användas enbart för mårdhund. Därför är det vanligt att jägare väljer en manick som monteras på ett vanligt kikarsikte.

Enligt Timo Huikkala har intresset för apparater som ser i mörker ökat rent enormt. Här visar han en modell som fästs på kikarsiktet.

Priset korrelerar med kvaliteten

Även den billigaste värmekameran räcker till för att hitta ett skadskjutet vilt i höstmörk skog även om bilden inte är lika skarp som i de dyrare apparaterna. Exempelvis en hjortkropp bevarar tillräckligt med värme i flera timmar sedan djuret dött.

– Med de billiga apparaterna får du inte en lika skarp bild som med de dyra, som naturligtvis har bättre teknologi, bekräftar köpman Timo Huikkala på Asetalo.

– Även räckvidden ökar med priset, upplyser Huikkala.

I butiken frågas det oftare efter värmekameror än ljusförstärkare, men det beror troligen på att ljusförstärkarna är rätt nya för jägarna. Men folk frågar allt oftare efter sådana, Vilket enligt Huikkala troligen beror på att priserna har sjunkit under smärtgränsen.

Huikkala visar en modell som kan både handhållas och fästas på ett kikarsikte. Men också Huikkala måste prova sig fram eftersom han ännu inte har fått rutin. När den rätta adaptern sitter på så går det hur fort som helst att klicka på ljusförstärkaren. När mörkerseendet inte behövs så fungerar adaptern som ett skydd för frontlinsen.

Värmekameran behöver ett stativ vid fotografering men kan handhållas vid observering.

Hjälper vid identifieringen

En ljusförstärkare eller värmekamera får monteras på siktet enbart på mårdhundsjakt och med tillstånd också för vildsvin. Men också en separat betraktningsapparat är till stor hjälp för att identifiera ett djur före skottet.

– Man kan börja med att kika på mårdhunden med värmekikaren och sedan knäppa på ljuset och skjuta, förklarar Jussi Näsi som är inbiten smårovdjursjägare. På nattpass använder han oftast ett sikte med värmekamera. Med apparaten som går lös på cirka tre tusenlappar ser han djuren på flera hundra meters håll och bilden är skarp som ett fotografi.

På frågan ”Värmekamera eller ljusförstärkare?” har Näsi ett klart svar:

– Om jag skulle skaffa en enda apparat så blir det en betraktningsapparat med värmekamera, säger han utan att tveka.

En sådan är smidigare än ett kikarsikte och man kan avspana terrängen åt olika håll. Dessutom är den ett lagligt hjälpmedel också för den som vaktar på hjortdjur på kvällen. Även om ljuset räcker till för att skjuta så kan identifieringen vara osäker. Då förlänger apparaten alltså jakttiden även för den som vaktar på hjort.

Enligt Jussi Näsi går det utmärkt att montera ett värmekamerasikte på ett 60 år gammalt gevär.

Stor hjälp vid eftersök

SRVA-uppdrag handlar ofta om att nattetid leta efter djur på märkliga ställen. Då är det väldigt bra att ha en värmekamera.

Näsi har en imponerande samling nattbilder av olika djur. På en värmebild tagen på 70 meter syns till och med en mus som en lustig prick.

En fältkikare med ljusförstärkare kan kompletteras med en värmekamera. I dagsljus fungerar ljusförstärkaren självfallet som en normal kikare och kamera. På flera modeller kan nämligen ljusförstärkarfunktionen knäppas av.

En kvalitetsapparat med kamera kan förstås också användas som en hobby i sig. Naturfotografering på natten är spännande. Bilderna som värmekameran tar blir emellanåt ren konst.

En mårdhunds sista stund fångades av kameran på siktet.