Handkikaren
Handkikaren hör till standardutrustningen för fågelskådare och många andra naturvänner. Varför är handkikaren viktig också för jägare? Hur ska kikaren se ut som en jägare skaffar sig?
De flesta vet att en kikare förstorar världen och hämtar den närmare, men hur många vet att kikarens ljusstyrka gör det möjligt att identifiera vilt också i skymning, även när det har blivit svårt att se tydligt med obeväpnade ögon.
Handkikarens ljusstyrka och upplösningsförmåga klår i praktiken ofta exempelvis ett 56-millis kikarsikte, även om handkikarens frontlins skulle vara mindre. I jämförelse med ett kikarsikte är handkikaren dessutom det enda säkra alternativet så länge som jägaren ännu är osäker på vad han eller hon egentligen spanar på. Ett kikarsikte som är monterat på ett gevär är inte något instrument som jägaren kan spana av terrängen med!
En bra kikare kan innebära en dyr investering, men i bästa fall blir den sedan en naturlig förlängning av händerna som tjänar dig väl och förlänger ögonens räckvidd på jakt.
De viktigaste egenskaperna
En kikare har några särskilt viktiga egenskaper som du som jägaren ska beakta vid anskaffningen och vad du ska ha kikaren till.
Förstoringen:
Kikarlinsernas brännvidd eller förstoringsgrad berättar hur kraftigt det man tittar på är förstorat när bilden når näthinnan. I motsats till kikarsiktet är handkikarens brännvidd i princip alltid fast, det vill säga att det inte går att ändra på förstoringen. Brännvidden påverkar också bredden på synfältet; ju större brännvidd (alltså ju starkare förstoring), desto smalare synfält.
Vilken förstoringsfaktor som är lämplig på en handkikare beror på vad du ska ha den till, men den vanligaste förstoringen på en handkikare som används på jakt ligger mellan 6 och 10, och oftast på 8. Med en lagom förstoring uppstår det ingen störande rörelseoskärpa samtidigt som synfältet är tillräckligt brett, och kikaren hämtar det som du kikar på tillräckligt nära.
Frontlinsen:
Det är inte bara förstoringen som påverkar kikarens användningsegenskaper utan också storleken på frontlinsen. Ju större frontlins, desto bättre samlar kikaren in ljus och desto ljusstarkare är den. Men en större frontlins innebär tyvärr också att kikaren är större och tyngre.
Handkikarna kan förenklat delas in i tre storlekssegment. De minsta kikarna har i regel en 20 till 30 mm stor frontlins. Kikarna som jägare och fågelskådare brukar använda har en frontlins i storleken 35 till 50 mm. I det största segmentet är frontlinsen större än 50 mm, förstoringen är ofta större än 8 och de kan ha bildstabilisering. Här finner vi bland annat kikare för användning på havet. Förstoringen och frontlinsens storlek uppges för det allra mesta som en kombination tillsammans med modellnamnet, till exempel 8×42.
Priset:
För många konsumentprodukter gäller att prisbildningen också påverkas av varumärkets värde; ett statusmärke kan höja priset. För optik brukar ändå förhållandet mellan priset och kvaliteten vara rakt; ju dyrare desto bättre.
Prisspannet för kikare är väldigt stort, från de billigaste till de dyraste. I den billiga ändan kan man komma över en handkikare för några tior medan man i den dyra ändan kan bränna tusenlappar. Även om den billigaste och den dyraste modellen skulle ha samma förstoring och storlek på frontlinsen så är skillnaden som mellan natt och dag. Linsernas kvalitet, materialet, slipningen och ytbeläggningen är avgörande för bildens klarhet och skärpa, och tillverkningen av kvalitetslinser är inte billig. Lyckligtvis är kvalitetskikarna också gediget byggda för en lång livslängd. Alltså; även om en kvalitetskikare är dyr så är den en investering på livstid.
Budgeten och ändamålet avgör kikarmodellen
Du som funderar på att skaffa dig en kikare ska börja med att fundera på hur den ska användas. Vid rörlig jakt som sker i gott dagsljus – till exempel ripjakt bland snödrivorna i Lappland eller på toppjakt – kan det gå utmärkt med en fickmodell i kalibern 10×25. Däremot behövs det ofta mera ljusstyrka vid klövdjursjakt, för att spana vid en viltåker när det skymmer och för att identifiera ett djur när det mörknar. I sådana fall kan en 8×42 eller 8×56 vara ett gott val – i synnerhet den senare om du har en sele eller om vikten inte besvärar dig.
När du har funderat dig fram till en lämplig förstoring, frontlins och budget kan du börja leta efter kikaren. Glöm inte heller att skaffa en kvalitetssele för kikaren. På jakt är det förnuftigt att hålla kikaren i en sele mot kroppen, skyddad mot smällar och nära till hands!