Ruoka

Gravad säl

Text Michael Björklund  bild Linus Lindholm

Publicerad8.11.2024

Tro det eller ej, gravat sälkött smakar himmelskt gott. Gravningen gör köttet både mört och smakrikt.

 

400 g sälkött

1 dl socker

1 dl salt

2 knippen timjan

3 knippen rosmarin

2 msk hackad chilifrukt

4 st vitlöksklyftor

 

Skala och hacka vitlöken. Dela chilifrukten mitt itu, skrapa bort kärnorna och hacka chilifrukten.

Blanda socker, salt och alla kryddor. Gnid in kryddblandningen i sälköttet.

Vacuumförpacka köttet ifall du har en vacuummaskin. I annat fall lägger du köttet i en plastpåse, som du försluter noggrant.

Förvara köttet i ett dygn i sval rumstemperatur. Låt sedan köttet ligga i kylskåpet i cirka 4 dagar. Vänd påsen ett par gånger om dagen, så att gravningen tränger in i hela köttbiten.

Filén är hård i konsistensen när den är klar. Serveras med tranbärschutney.

Varsågod, här delar jag med mig av receptet på en sötsyrlig tranbärschutney. Ingefäran och tabascon ger dessutom en härlig hetta.

 


 

Tranbärschutney

 

500 g tranbär

3 dl hackad gul lök

2 msk finriven ingefära

1 citron, skalet

2 dl rödvinsvinäger

2 dl strösocker

5 droppar tabasco

 

Hacka löken. Lägg lök och tranbär i en kastrull och värm tills löken och bären börjar vätska sig.

Riv ingefäran. Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta skalet.

Lägg ingefära, citronskal, rödvinsvinäger och socker i kastrullen. Låt sjuda i cirka 30 minuter.

Smaka av med tabasco.

Mera om samma ämne

Maten

Jultjäder

8.11.2024
Maten

Vildsvinsstek

8.11.2024
Maten

Älgleverpaté

6.9.2024