Ruoka

Gravad säl

Text Michael Björklund  bild Linus Lindholm

Publicerad8.11.2024

Tro det eller ej, gravat sälkött smakar himmelskt gott. Gravningen gör köttet både mört och smakrikt.

 

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

400 g sälkött

1 dl socker

1 dl salt

2 knippen timjan

3 knippen rosmarin

2 msk hackad chilifrukt

4 st vitlöksklyftor

 

Skala och hacka vitlöken. Dela chilifrukten mitt itu, skrapa bort kärnorna och hacka chilifrukten.

Blanda socker, salt och alla kryddor. Gnid in kryddblandningen i sälköttet.

Vacuumförpacka köttet ifall du har en vacuummaskin. I annat fall lägger du köttet i en plastpåse, som du försluter noggrant.

Förvara köttet i ett dygn i sval rumstemperatur. Låt sedan köttet ligga i kylskåpet i cirka 4 dagar. Vänd påsen ett par gånger om dagen, så att gravningen tränger in i hela köttbiten.

Filén är hård i konsistensen när den är klar. Serveras med tranbärschutney.

Varsågod, här delar jag med mig av receptet på en sötsyrlig tranbärschutney. Ingefäran och tabascon ger dessutom en härlig hetta.

 


 

Tranbärschutney

 

500 g tranbär

3 dl hackad gul lök

2 msk finriven ingefära

1 citron, skalet

2 dl rödvinsvinäger

2 dl strösocker

5 droppar tabasco

 

Hacka löken. Lägg lök och tranbär i en kastrull och värm tills löken och bären börjar vätska sig.

Riv ingefäran. Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta skalet.

Lägg ingefära, citronskal, rödvinsvinäger och socker i kastrullen. Låt sjuda i cirka 30 minuter.

Smaka av med tabasco.

Mera om samma ämne

Maten

Jultjäder

8.11.2024
Maten

Vildsvinsstek

8.11.2024
Maten

Älgleverpaté

6.9.2024