Ungdomsredaktionen

Från lekstuga till vaktjaktskoja

Att rusta upp gammalt till nytt är trendigt. Ute på gården skräpade en gammal lekstuga som var färdig att slängas på midsommarbrasan. Jag beslöt att ge den nytt liv i form av vaktjaktskojan jag så länge hade drömt om.

Text och bilder Hanna Metsälä

Publicerad10.7.2021

När jag betraktade rucklet slog det mig att den skulle bli en strålande koja. Jag hade redan några höstar drömt om en vaktjaktskoja så jag skred från ord till handling.

Stugan var precis lagom stor för ändamålet. Även om den var gammal och risig så var stommen fortfarande frisk. Projektet var inte särskilt krävande och det mesta fixade sig med hammare, spik och bräder.

Nytt och snyggare utanpå

Jag inledde projektet med att riva verandans murkna räcken och spika nya bräder hela vägen runt utanpå stugans röda slitna skal. Stommen var frisk så det var enkelt att spika på de nya bräderna. Den gamla ytan blev under och utsidan blev snygg. På köpet blev stommen starkare och bättre isolerad. Efter ytterskalet blev det takets tur, som hade filt och var i dåligt skick. Jag lade plåt ovanpå filten, så blir det trevligare och torrare att tillbringa kvällar i kojan.

Nytt och snyggare inuti

Jag isolerade väggarna med styrox och lade spånskivor utanpå. Bakväggen fick en skjutglugg. Jag utgick från bekväm sitthöjd för att få rätt höjd på luckan så geväret ligger stadigt och bra med bekväm skjutställning. Vad som är lagom högt är förstås personligt.

Det vanliga glasfönstret ersattes med plexiglas och luckan blev av glidmodell. Nu saknades bara pallen, värmeaggregatet och madrassen.

Grande finale

Efter uppfräschningen av ytorna stod jag där med en enkel och anspråkslös, men lagom stor vaktjaktskoja som skulle få sitt elddop i höst. Det finns lika många kojmodeller som det finns jägare och envar snickrar efter eget huvud. Somliga bygger sin koja ända från noll. Själv kunde jag utnyttja den forna lekstugans stomme och komma ganska enkelt undan. Förändringen blev rejäl och stugan fick ett nytt liv!