Lägerledaren Seija Jussinniemi och norrbottenspetsen Ruuti som jagade på den andra lägerdagen.
Ungdomsredaktionen

Ett tjäderläger med jakt och nya lärdomar

Det första veckoslutet i september samlades sju lägerdeltagare på ett tjäderläger (MetsästysMetso) i Mellersta Österbotten. Lägret gav deltagarna både sömnbrist och fina minnen.

Text Suvi Seppänen Bilder Suvi Seppänen och Seija Jussinniemi

Publicerad17.11.2022

På tjäderlägret, som ordnades 2-4 september i Oulainen, fick deltagarna jaga hare, and och rådjur. Det blev många skottchanser och nya erfarenheter! Det var heller inte nödvändigt med tidigare erfarenheter av jakt för att delta i lägret. 

Ingen brist på skottchanser

Ankomstkvällen åkte vi till skjutbanan för att repetera grunderna i vapenhantering och fila på skjuttekniken med hagelgevär. Den som ville fick prova på, med eget eller lånat gevär. Instruktörerna gav tips och handledning för bättre teknik och skjutställning medan tomhylsorna blev allt fler.

Följande morgon ringde väckarklockorna vid sex. En smula yrvakna åkte vi ut på harjakt med våra instruktörer och hundar. Vid lunchtid hade vi fått upp fina drev och skottchanser, och fällt några harar. På eftermiddagen stod rådjurs- och andjakt på schemat, men inga fällningar.

Den sista dagen ägnade sig en del av deltagarna åt drevjakt på hare medan de andra studerade fågeljakt med skällande hund. Veckoslutet var intensivt och vi fällde sammanlagt fyra harar.

På skjutbanan övade deltagarna vapenhantering och teknik.

Lägret bjöd på någonting åt var och en

Den praktiska inriktningen är tjäderlägrens styrka. De ger ungdomar tillfälle att prova på jakt och erfarenheter åt sådana som inte har andra möjligheter att jaga. Även ungdomar med erfarenhet får vidare vyer; det är utvecklande att jaga i varierande terräng med andra personer och nya metoder.

Det var jaktintresset som fick Kalle Leiviskä och Antti Heikkinen från Tavastkenkä i Pyhäntä att anmäla sig till lägret. Pojkarna, som hade jagat tidigare, var nöjda med lägret. Bägge återkommer om lägret ordnas en gång till. De berättade att de hade lärt sig nya saker om rådjursjakt.

– Att vara skytt på pass var det bästa, funderade Heikkinen.   

Leiviskä tyckte att det bästa var att skjuta en hare på drevjakt.

Kalle Leiviskä och Antti Heikkinen var nöjda med lägret.

Ett lyckat paket

Lägerledaren Seija Jussinniemi uppger att det har ordnats tjäderläger i Oulainen under fem tidigare år. Men det här lägret, som koncentrerar sig på jakt, är ändå det första i sitt slag och Jussinniemi känner sig mycket nöjd. Allt fungerade som det skulle, även om det gjordes smärre ändringar i schemat. 

– Vi kommer förstås att hålla en genomgång med instruktörerna och fundera på vad som kunde förbättras. Visst kommer vi att arrangera ett sådant här läger till, intygar Jussinniemi.

Lägret avrundades med en genomgång, en gruppbild blev tagen och deltagarna fick var sin souvenir innan de åkte hem med nya kunskaper och upplevelser i bagaget.

Det här första tjäderlägret (MetsästysMetso) hade sju deltagare.

Tjäderlägret

  • Tjäderlägren är jaktläger för jaktintresserade ungdomar där deltagarna får lära sig om jakt, skytte och viltvård.
  • Minitjäderlägren är dagsläger som riktar sig till 6-12-åringar. Deltagarna sysslar tillsammans med jaktbetonade teman.
  • På tjäderlägren (MetsästysMetso) ägnar sig deltagarna åt jakt i praktiken.
  • Information om lägren och arrangemangen finner du på jägarförbundets webbplats metsastajaliitto.fi.