Brasans magi – stekt hjärta och lever på glödbädd

Visste du att ett av de allra delikataste recepten på inälvsmat är så enkelt att du till och med kan laga rätten genast efter fällningen. Allt du behöver är en glödbädd på lövträ och en gnutta salt.

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad5.9.2023

Skölj blodet av hjärtat och levern, och var särskilt noggrann med hjärtats hålrum. Skär hjärtat i bitar och avlägsna de ljusa ställena. Avlägsna hinnorna från levern och skär den i ett par cm tjocka skivor. Strö salt över bitarna och låt dem dra en stund.

Lägg bitarna direkt på glödbädden. Oroa dig inte, askan är ren (om inte någon har hunnit bränna nånting olämpligt!).

Vänd bitarna några gånger. Låt dem inte bli genomstekta.

Lägg bitarna på exempelvis en planka och låt dem vila. Vira in dem i aluminiumfolie om du har sådan. Lägg först de mindre bitarna på plankan och ge de större bitarna mera tid att stekas.

Skär bitarna i tunna skivor, strö en nypa salt över dem och njut! I jämförelse med att steka i panna och att koka i saltlag öppnar saltet och lövträglödens rök en alldeles ny smakdimension!

Kom ihåg att varken hjärtat eller levern får bli genomstekta!

Hjärta och lever på gott lantbröd med lingon till. Slår grillkorv alla gånger!

Mera om samma ämne

Från skottet till frysen

Ett ABC om konsten att ta vara på sjöfåglar

5.7.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Kallrökta delikatesser

11.1.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Confit – konsten att fettkoka

5.9.2023