Avotulen taikaa – sydäntä ja maksaa hiilloksella

Tiesitkö, että yksi maukkaimmista sisäelinresepteistä on äärettömän helppo ja tehtävissä vaikka heti kaadon jälkeen? Tarvitset vain sopivan kokoisen lehtipuuhiilloksen ja hieman suolaa.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu5.9.2023

Puhdista sydän ja maksa verestä, huuhtele erityisesti sydämen ontelot tarkasti. Leikkaa sydän paloiksi ja siisti vaaleat kohdat pois. Poista maksasta kalvot ja siivuta se parin sentin paksuisiksi pötköiksi.

Ripottele molemmille pintasuola ja anna maustua hetken.

Laske sisäelimet suoraan hehkuvan lehtipuuhiilloksen päälle. Älä huoli, tuhka on puhdasta, mikäli nuotiolla ei ole vastikään poltettu sinne kuulumattomia asioita.

Anna palojen olla sijoillaan nuotiossa, kääntele muutamaan otteeseen, mutta vältä läpikypsymistä.

Nosta sisäelinpalat lankun tai kannon päälle vetäytymään. Jos sinulla on pieni pala alumiinifoliota, sen voi kääräistä paistosten ympärille vetäytymisen ajaksi. Palojen koosta riippuen voit pienimpiä nostella pois hiillokselta jo aikaisemmin ja antaa isompien kypsyä hetken pidempään.

Vetäytymisen jälkeen leikkaa palat ohuiksi siivuiksi, mausta vielä ripauksella suolaa ja nauti! Lehtipuuhiilloksen savuaromi ja suola tuovat perinteisesti pannulla paistetuille tai suolaliemessä keitetyille sisäelimille aivan uuden ulottuvuuden.

Muista, että kumpaakaan sisäelintä ei missään nimessä pidä kypsentää läpikypsäksi!

Sydän ja maksa hyvän maalaisleivän päällä ja muutama puolukka survottuna oheen. Peittoaa lenkkimakkaran mennen tullen!

Lisää samasta aiheesta