Under vinterns DNA-provtagning påträffades tre nya varghybrider – alla med koppling till flocken i Ylämaa

Luonnonvarakeskuksen susikannan seurantaa varten talvella 2022–2023 kerätyistä DNA-näytteistä on tunnistettu yhteensä kahdeksan eri koirasutta, joista kolme on aiemmin tunnistamattomia yksilöitä. 

Bild: Jaakko Alalantela
Publicerad8.6.2023

Två av de tidigare okända hybriderna tillhör hybridflocken i Ylämaa i Sydöstra Finland. Provet från den tredje nya hybriden togs i januari i år i Närpes på västkusten.

Släktskapsanalyserna visar att den härstammar från Ylämaa-flocken.

Hybridvargen definieras i lagen om främmande arter som en skadlig främmande art.

Av de fem tidigare kända hybriderna tillhör fyra Ylämaa-flocken. Det femte provet var spillning från en hybrid som hade avlivats efter veterinärsbeslut i december 2022 i Tuupovaara, Norra Karelen.

─ Redan i beståndsberäkningen för varg från 2022 finns uppgifter om en hybridflock som rör sig i Ylämaa. Då identifierades två vargar och två hybrider bland DNA-proverna. Hybriderna i fråga hittades inte bland DNA-proverna i vintras, uppger specialistforskaren Mia Valtonen på Luke.

I februari i år beviljade Finlands viltcentral jaktlicenser för hybridflocken i Ylämaa, men dessa överklagades till Östra Finlands Förvaltningsdomstol, som belade beslutet med verkställighetsförbud.

– Förvaltningsdomstolens beslut innebär i praktiken att vi inte kan eliminera hybridvargarna i vårt landets natur. Väntandet på domstolens slutliga beslut försenar skyddet av vargstammens genetiska renrasighet, uppger Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter på Finlands viltcentral.

Läs Naturresursinstitutets meddelande.