Ungdomsredaktionen

Sommarjobb på Finlands viltcentral

På viltcentralens Uleåborgs­kontor tillbringar jag sommaren med att handlägga ansökningar om älglicens och jobbet fördjupar mitt kunnande om viltbranschen.

Text Hanna Kukkola Bild Inga Littow

Publicerad28.6.2024

I slutet av april plingade det till i e-posten; ett mejl som en av mina lärare på universitetet vidarebefordrade om ett sommarjobb på Finlands viltcentral. Jag läste annonsen och beslöt på stående fot att söka jobbet eftersom jag är intresserad av viltbranschen.

Ända sedan jag var liten har jag strövat i naturen med mina föräldrar och jag har alltid varit intresserad av processerna och samspelet som pågår där. Intresset för viltbranschen tändes när jag började jaga. Jägarexamen skrev jag när jag var elva och viltbranschen intresserar eftersom den öppnar möjligheter att jobba i och med naturen. Dessutom skulle det ge mig möjligheter att vara med och påverka den hållbara vilthushållningen och främja och utveckla jakten. Branschen har en avsevärd kulturell betydelse. Jakten och viltvården ingår i våra folkliga traditionerna och jag vill delta i överförandet av traditionerna till den yngre generationen.

Med studierna som språngbräda

Mina studier har förstärkt intresset för branschen. I fjol våras blev jag kandidat i naturvetenskaper med inriktning på biologi vid Uleåborgs universitet. I skrivande stund studerar jag vidare till magister med ekologi som huvudämne, och har även klämt in en kurs i viltekologi. Min kandidatavhandling berörde viltekologin. Den handlade om vildlevande djurs stressreaktioner och hur jakten stressar hjortdjur.

Min ansökan till viltcentralen var väldigt fritt formulerad. Jag mejlade den till jaktchefen på regionen Uleåborg och bifogade meritförteckningen och ett ansökningsbrev där jag presenterade mig och berättade om vad jag kunde, studierna och mina hobbyer. Några dagar senare tog viltcentralen kontakt och vi avtalade om en anställningsintervju. Och en vecka efter intervjun började jag på jobbet. Som helhet betraktat gick alltså rekryteringsprocessen fort och smidigt.

Den här sommaren jobbar jag på regionkontoret i Uleåborg. Till arbetsuppgifterna hör att hjälpa till med licensförvaltningen, men huvudsakligen kommer jag att jobba med ansökningarna om älglicens i regionen. Det har varit intressant att se beviljningsprocessen för älglicenserna från den beviljande ändan. Jag kommer också att få följa med jaktchefen och viltplaneraren för att göra sådant som att granska rovdjursstängsel hos kunderna.

I skrivande stund har jag jobbat i en månad på viltcentralen. Jag har fått en bra start på jobbet och det har börjat rulla på. Tack vare möjligheten till distansarbete finns det flexibilitet och hjälpen är alltid nära; bara att fråga veteranerna i branschen. Jag har på en kort tid lärt mig mycket nytt och nått djupare än ytan på viltcentralens verksamhet.

Mera om samma ämne