Sädgåsjakten börjar i sydöstra Finland

Den första oktober börjar sädgåsjakten i vissa bestämda kommuner i det sydöstra hörnet av landet.

Bild Antti Piironen
Publicerad29.9.2021

För de fällda sädgässen ska en obligatorisk anmälan göras. Dessutom samlar Finlands viltcentral in bilder av de fällda sädgässen.

– Det är säkrast att skicka in en bild på samtliga fällda sädgäss. Viltinformationen är nyckeln till hållbar jakt och hjälper oss att undvika överdrivna begränsningar, förklarar specialplanerare Mikko Alhanen på Finlands viltcentral.

På bilderna görs en bestämning av underarten utifrån näbbens färg och huvudets proportioner. Dessutom görs en åldersbestämning utifrån täckfjädrarna. Mejla bilden på den fällda gåsen till adressen hanhi@riista.fi.

 

Syftet är att rikta jakten mot tundrasädgässen

Jakten på sädgås är tillåten i följande landskap och kommuner. I landskapet Södra Karelen. I kommunerna Enonkoski, Puumala, Nyslott och Sulkava i landskapet Södra Savolax. I landskapet Kymmenedalen. I kommunerna Kitee, Liperi, Rääkkylä och Tohmajärvi i landskapet Norra Karelen. I kommunerna Itis och Orimattila i landskapet Päijänne-Tavastland. Samt i kommunerna Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå och Pukkila i landskapet Nyland.

I jaktområdet som är tillåtet i oktober och november består sädgässen till största delen av tundrasädgäss. De båda underarterna taigasädgås och tundrasädgås är lovliga att jaga. Eftersom det är svårt att skilja på underarterna vid jakt bygger regleringen av jakten på begränsningar i tid och rum.

– Detta för att några större mängder taigasädgäss inte ska bli skjutna, berättar Mikko Alhainen.

Material för artidentifieringen finner du på webbplatsen riista.fi.