Metsähanhen metsästys käynnistyy Kaakkois-Suomessa

Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosan erikseen nimetyissä kunnissa ensimmäinen lokakuuta.

Kuva Antti Piironen
Julkaistu29.9.2021

Saaliiksi saadusta metsähanhesta tulee tehdä pakollinen saalisilmoitus. Lisäksi Suomen riistakeskus kerää kuvia saaliiksi saaduista metsähanhista.

– Kaikista saaliiksi saaduista metsähanhista kannattaa lähettää kuva. Riistatieto on avain metsästyksen kestävyyteen ja liiallisten rajoitusten välttämiseen, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen sanoo.

Kuvista tehdään alalajimääritys nokan värityksen sekä pään mittasuhteiden perusteella sekä ikämääritys siiven peitinhöyhenistä.  Kuvan saalislinnusta voi lähettää osoitteeseen hanhi@riista.fi.

 

Tavoitteena kohdentaa metsästys tundrametsähanhiin

Metsähanhen metsästys on sallittua seuraavilla alueilla: Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Orimattilan kunnissa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Loka-marraskuussa sallitulla metsästysalueella suurin osa metsähanhista on tundrametsähanhia. Metsähanhen molemmat alalajit, taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Koska metsästystilanteessa alalajien erottaminen on vaikeaa, metsästyssäätely perustuu aika- ja aluerajaukseen.

– Tarkoitus on, että taigametsähanhea ei ammuttaisi merkittäviä määriä, Mikko Alhainen kertoo.

Materiaalia lajintunnistukseen löytyy riista.fi-sivustolta.