Platsbeskrivningen för en rådjurskrock ledde fel
Österbottningen Jukka Mäki har alltid SRVA-västen med sig i flakbilen eftersom det när som helst kan komma ett alarm. Men beklagligt ofta är platsinformationen för viltolyckor med hjortdjur bristfällig och platsen är inte ens utmärkt.
Mitt möte med Jukka Mäki som är ordförande för Alavus-Töysä jv-förening avbröts när polisen ringde; på riksväg 66 hade det inträffat en viltolycka med ett rådjur eller en vitsvanshjort och det behövdes hjälp av SRVA.
Mäki är jordbrukare och kan oftast åka iväg på stört till en olycksplats, bara han just då kan avbryta jobbet. I regel betyder det att arbetsdagen blir längre eftersom jobbet fortsätter efter uppdraget.
Polisen berättade i telefonen var någonstans olyckan hade inträffat, enligt vad bilföraren hade angett för nödcentralen. Vi anlände till platsen och parkerade med nödblinkarna påslagna bredvid vägen. Något rådjur syntes ändå inte till.
Vi började finkamma dikena på båda sidorna av vägen, en halv kilometer åt båda hållen, men såg inte skymten av något rådjur eller vitsvanshjort, eller bromsspår eller några andra ledtrådar.
Råbocken blev hittad
Slutligen ringde Mäki nödcentralen och berättade att han misstänkte att den angivna platsen var fel. Enligt olycksbilens förare hade hjorten eller rådjuret dött direkt och blivit i diket. Personen på nödcentralen sade att hen ringer polisen, som kontaktar Mäki på nytt. Telefonen ringde och vi fick en ny plats, ungefär en kilometer ifrån. Vi återupptog finkammandet av dikena utmed vägen.
Slutligen fann vi rådjuret. Det var en stilig bock som brunsten hade fått att löpa omkring i eftermiddagshettan. Den första platsen hade varit dryga kilometern fel och den nya platsen låg 300 meter från bocken. Sammanlagt tillbringade vi en timme med att leta – medan tung trafik mullrade förbi på den rätt smala vägen, bara några meter ifrån oss.
Du bilförare – märk ut olycksplatsen!
SRVA-eftersöksjägarna önskar att bilförarna skulle märka ut olycksplatsen för att göra det lättare att hitta djuret. Vänta inte heller med att ringa nödnumret 112 utan gör det genast! Berätta exakt var olycksplatsen är belägen eller använd 112-appen. Då får nödcentralen den rätta positionen, lidandet förkortas för det påkörda djuret och eftersöksjägarna minimerar tiden vid vägkanten, exponerade för trafiken.
En värdefull djurskyddstjänst för samhället
SRVA-verksamheten organiseras av jaktvårdsföreningarna och hjälper polisen med eftersök på och avlivning av djur som har skadats i trafiken. Under fjolåret bokfördes fler än 15 000 SRVA-uppdrag. En stor del av dem är koncentrerade till vitsvansområdena i söder och sydväst. Rådjurs- och älgkrockarna håller jägarna sysselsatta i hela landet. SRVA utför med andra ord en värdefull djurskyddstjänst för samhället. Ytterligare information finner du på srva.fi.