Kauriskolarin sijaintitiedot ohjasivat vikaan

Pohjanmaalaisella Jukka Mäellä on aina SRVA-liivi mukana lava-autossaan, koska hälytys voi käydä koska tahansa. Valitettavan usein tiedot hirvieläinkolarin tapahtumapaikasta ovat puutteellisia, eikä paikkaa ole merkitty.

TekstiJarkko NurmiKuva Jarkko Nurmi
Julkaistu18.8.2023

Tapaamiseni Alavus-Töysän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Jukka Mäen kanssa keskeytyi yllättäen poliisin soittaessa: valtatie 66:lla on tapahtunut metsäkauris- tai valkohäntäpeurakolari ja suurriistavirta-apua eli SRVA:ta tarvitaan paikalle.

Maanviljelijänä Mäki pääsee yleensä lähtemään nopeasti kohteelle, mikäli käsillä oleva työ voi hetken odottaa. Yleensä se tarkoittaa työpäivän pitenemistä, kun leipätyö hoidetaan loppuun viivästyksen jälkeen.

Poliisi kertoi puhelussa paikan, jonka kolarin ajanut autoilija oli ilmoittanut hätäkeskukseen. Saavuimme kohteeseen ja pysäköimme hätävilkut päällä auton turvallisesti tienlaidan levennykseen. Kaurista ei näkynyt.

SRVA-tehtävissä joudutaan perkaamaan ojia vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilta. Yleensä tehtävät tulevat hämärän aikaan.

Aloimme kammata ojia kummaltakin puolelta noin puolen kilometrin matkalta kumpaankin suuntaan: ei merkkejä kauriista tai valkohäntäpeurasta, eikä tielläkään näkynyt jarrutusjälkiä tai muita vinkkejä.

Pukki löytyy

Lopulta Mäki soitti takaisin hätäkeskukseen ja kertoi epäilyksestään, että ilmoitettu paikka on väärä. Ilmoittajan mukaan kauris tai peura oli kuollut heti ja jäänyt ojaan. Hätäkeskuksen päivystäjä lupasi soittaa poliisille, joka ottaisi yhteyttä uudelleen. Puhelin soi ja saimme uuden paikan noin kilometrin päästä. Aloitimme ojanpohjaheinikoiden kampaamisen uudelleen.

Viimein kauris löytyi. Se oli komea pukki, jota kiima juoksutti keskellä kuumaa iltapäivää. Ensimmäinen ilmoitettu paikka oli yli kilometrin vikasuunnassa ja uudenkin ilmoituksen ja löytöpaikan välillä oli 300 metrin heitto. Yhteensä käytimme haravoimiseen noin tunnin – raskaan liikenteen jyrätessä kohtuukapealla tiellä metrien päästä koko ajan.

Metsäkaurispukki löytyi lopulta ojasta tiheän kasvillisuuden seasta.

Autoilija – merkitse kolaripaikka!

SRVA-jäljittäjät toivovat, että autoilijat merkitsisivät kolaripaikan jotenkin helpottaakseen eläinten löytämistä. Toinen kullanarvoinen vinkki autoilijalle on, että ilmoitus hätänumeroon 112 tehdään heti eikä tuonnempana. Puhelussa kerrotaan tarkasti kolaripaikka tai käytetään 112-sovellusta soittamiseen. Näin paikkatieto tallentuu hätäkeskuksen tietoon autenttisena. Mahdollisimman tarkka sijainti auttaa nopeuttamaan eläimen kärsimysten lopettamista sekä vähentää aikaa, jona SRVA-henkilöt joutuvat liikkumaan autoteiden varrella.

Merkittävä eläinsuojelupalvelu yhteiskunnalle

Poliisi käyttää kolarieläinten jäljittämiseen ja lopettamiseen metsästäjien palveluita, riistanhoitoyhdistysten organisoimaa SRVA-toimintaa. Viime vuonna hoidettiin yli 15 000 SRVA-tehtävää. Lähtöjä on paljon, etenkin Etelä- ja Lounais-Suomen valkohäntäpeura-alueella. Metsäkauris- ja hirvikolarit työllistävät kautta maan. SRVA on merkittävä eläinsuojelupalvelu yhteiskunnalle. Lue lisää srva.fi.