Ungdomsredaktionen

Flickan som fällde en galt

I juni fällde femtonåriga Mimmu Juntunen i Juntusranta i Suomussalmi ett sällsynt vilt; ett vildsvin. Det var en galt och hon fällde den på vaktjakt vid en åker.

Text och bild Reetta Hokkanen

Publicerad3.9.2021

Mimmu Juntunen jagar vilt av alla de slag, men i Juntusranta är vildsvinet sällsynt.

– Vildsvinet hade rumsterat på mormors grannes åker och vi hade redan tillbringat en kväll vid åkerkanten. Men då befann sig svinet på ett sådant ställe att det inte gick att skjuta. Följande kväll stod galten på ett bra ställe och då fällde jag den.

Vi tog ett trikinprov på den fällda galten och den visade sig vara parasitfri. Mimmu berättar att det åtminstone blir köttfärs av svinet och av skallen en trofé. Den fällda galten är på alla sätt och vis speciell eftersom vildsvin så sällan påträffas så här långt norrut. Och ännu sällsyntare är det att ett svin blir fällt eftersom svinen är svårjagade. Ett vildsvin kan utan bekymmer avverka tiotals kilometer på en dag och luktsinnet är utmärkt. 

En allsidig jägare

Mimmu berättar att hon jagar det mesta och huvudsakligen med hund. Hemma finner vi sex hundar; tre norska gråhundar, två bretoner och en plotthund. Favoritjaktformen är ändå älgjakt. Mimmu hör till ett älgjaktlag och deltar med liv och lust. I höst blir det också aktuellt med björnjakt och fågeljakt. Hennes största jägardröm är att fälla en björn. Därför har hon också skjutit björnprovet. När hon inte jagar sysslar hon med hundarna och rider.

Mimmu har följt med på jakt sedan barnsben och jaktkortet skaffade hon hösten 2019. Nu tänker hon skaffa parallelltillstånd för hagelgevär och studsare. Då går det att jaga på egen hand, vilket öppnar nya möjligheter att åka på jaktresa. Det bästa med jakten är att vara ute i naturen, tycker Mimma. Det är en viktig sak som förenar jägarna och övriga naturvänner!