Nuorten toimitus

Kainuulainen karjun kaataja

15-vuotias Mimmu Juntunen kaatoi kesäkuussa Suomus­salmen Juntusrannassa harvinaisen villisian. Karju saatiin saaliiksi pellolta kyttäämällä.

Teksti ja kuva Reetta Hokkanen

Julkaistu3.9.2021

Mimmu Juntunen metsästää kaikenlaista riistaa, mutta Juntusrannassa villisika on harvinainen saalis.

– Villisika oli pyörinyt mummolan naapurissa pellolla ja olimme käyneet sitä jo yhtenä iltana kyttäämässä. Silloin villisika oli sellaisessa kohdassa, etten pystynyt ampumaan. Seuraavana iltana se sattui hyville kohdille ja pääsin kaatamaan sen.

Saaliiksi saadusta karjusta otettiin trikiiniloisnäyte, joka osoittautui puhtaaksi. Mimmu kertoo, että villisiasta tehdään ainakin jauhelihaa ja kallosta tulee trofee. Saalis on kaikin puolin erityinen, sillä villisikoja tavataan pohjoisessa harvoin. Vielä harvinaisempaa on saaliin saaminen, sillä villisian metsästäminen ei ole helppoa. Villisika voi kulkea päivässä helposti kymmeniä kilometrejä ja sillä on erinomainen hajuaisti.

Monipuolinen metsästäjä

Mimmu kertoo metsästävänsä kaikenlaista riistaa pääasiassa koirien kanssa. Kotoa löytyy kuusi koiraa: kolme harmaata norjanhirvikoiraa, kaksi bretonia ja plottinajokoira. Paras metsästysmuoto on kuitenkin hirvenpyynti. Mimmu kuuluu hirviporukkaan ja on innokkaana lähdössä jahtiin. Myös karhunpyynti ja linnustaminen ovat ajankohtaisia tänä syksynä. Mimmun suurin metsästysunelma on karhun kaataminen, mitä varten hän on suorittanut karhumerkin. Metsästyksen ulkopuolella hän puuhailee koirien kanssa ja käy ratsastamassa.

Mimmu on kulkenut mukana metsällä koko ikänsä ja metsästyskortin hän suoritti syksyllä 2019. Nyt aikeena on hankkia rinnakkaisluvat haulikolle ja kiväärille. Se avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi metsästysreissuille lähtemiseen ja yksin metsästämiseen. Juntusen mielestä parasta metsästyksessä on luonnossa oleminen. Se onkin monia metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia yhdistävä, tärkeä asia.