Medlemmarna i det kombinerade landslaget - Perttu Reponen, Eero Hirvonen, Ilkka Herola, Arttu Mäkiaho, Wille Karhumaa och Leevi Mutru – önskar alla jägare en god fågelhöst!

Ett landslag som jagar

Som inramning för det kombinerade landslagets mediedag hade man valt en skjutbana i Sibbo.

Publicerad20.1.2020

Utöver intervjuerna och poserandet framför kamerorna inkluderade dagen också compak sporting under sakkunnig ledning. Uppslaget till den här dagen kom från Skidförbundet och skyttarna berättar att de nappade direkt på idén. Jakten är en kär hobby för nästan samtliga; av de sex medlemmarna i landslaget är det bara en som inte ännu har jaktkort.

En toppidrottares liv är som känt fyllt med idrott. – För mig är jakten aktiv vila, upplyser Leevi Mutru. – Där kan jag koppla loss från idrottsvardagen. Att ströva i naturen och leva jägarliv, samvaron och samarbetet med hunden laddar batterierna och ger frid i sinnet.

Den intensiva tränings- och tävlingssäsongen fyller hösten och vintern för den som ägnar sig åt kombinerad idrott. Leevi Mutru berättar att det inte är lätt att ordna så han hinner jaga; han hinner jaga hönsfågel med sin norrbottenspets bara ungefär en gång per säsong. – I landslaget finns ett par idrottare som försöker ordna med korta fågeljakter, bland annat under lägren, så fort tillfälle ges. I framtiden, sen när det finns tid, ska jag jaga mera, grunnar Mutru.

Toppindrottens vardag färgade också inledningen på Mutrus jägarbana. – Jag skrev jägarexamen för tre år sedan vid sidan av tränandet och träningslägren. På examensdagen, precis när jag skulle åka iväg för att skriva provet, så anlände antidoping-funktionärerna. De arbetar på det viset att de inte får släppa den som ska testas ur sikte, så de var tvungna att följa med mig och vänta medan jag skrev provet.

Mera om samma ämne