SRVA toimii suurpetotehtävissä

Riistainhoitoyhdistysten organisoima suurriistavirka-apu auttaa suurpetokolareissa ja -karkotuksissa.

TekstiReima Laaja
Julkaistu7.12.2021

Suurin osa suurriistavirka-avun (SRVA) tehtävistä on liikenteessä tapahtuvien hirvieläinonnettomuuksien jälkiselvittelyä. Suurpetoihin liittyvät SRVA-tehtävät ovat liikenneonnettomuuksien lisäksi suurpetojen karkotuksia asutuksen tai ravintokohteiden tuntumasta.

SRVA:n toiminnan perusteena ovat riistahallintolaki sekä poliisin ja riistanhoitoyhdistysten väliset sopimukset. Tehtävä käynnistyy aina poliisin antamalla määräyksellä.

SRVA-toimijat kirjaavat hoitamiensa tapahtumien tiedot Oma riista -palveluun. Vuoden 2021 tammi-marraskuun välisenä aikana Oma riistaan kirjattiin tiedot 47 liikenneonnettomuudesta, joihin liittyi suurpeto.

Suurpedoista liikenneonnettomuuteen joutuu useimmiten ilves. Kuluvana vuonna on kirjattu ilveksen osalta 30 SRVA-tapahtumaa. Susikolareita on ollut kymmenen, ahmakolareita neljä ja karhukolareita kolme. Lisäksi karhu kolaroi junan kanssa kaksi kertaa ja susi kerran.

Karkotusten kohteena on yleensä susi tai karhu. Kummallakin lajilla on ollut vuonna 2021 noin 30 karkotustapahtumaa.

Loukkaantunut suurpeto nousee otsikoihin

Suurinta julkisuutta saaneet tapaukset ovat liittyneet loukkaantuneisiin suurpetoihin. Pyyntiraudat tassuunsa saaneet karhut työllistivät kesällä 2021 viranomaisia ja SRVA-toimijoita.

SRVA-toimijoilla ei ole lupia, kalustoa tai muutoinkaan mahdollisuutta eläinten nukuttamiseen. Poliisi tekee tapauksissa kokonaisarvioinnin ja määrää SRVA-toiminnan tavoitteet. Yleensä loukkaantunut eläin pyritään lopettamaan eläinsuojelullisten syiden takia.

Toiminta riistakolarissa

Autoilijoiden toiminta riistaonnettomuuden jälkeen ei ole aina ollut toivotunlaista. Asian parantamiseksi Suomen riistakeskus julkaisi riistaonnettomuuksia käsittelevän ohjevideon. Videon lyhyt versio pyöri Ylen tietoiskuna viikolla 45.

Koko video on katsottavissa Riistainfo.fi.