Vahinkojen estämistarvikkeita tuettuun hintaan

Hirvieläinten aiheuttamia taimikkovahinkoja voidaan ennaltaehkäistä.

Teksti Teemu Lamberg  Kuvat Esko Paananen ja Joni Saunaluoma

Julkaistu8.3.2022

Pyyntilupamaksuina kerätyillä varoilla korvataan hirvieläinten (pois lukien metsäkauris ja poro) aiheuttamia vahinkoja, mutta varoja käytetään myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Erilaisia vahinkojen estämistarvikkeita onkin mahdollista saada markkinahintaa huokeammin Suomen riistakeskuksen kautta.

Trico ei maistu hirvieläimille

Syönninestoaine Trico levitetään kasvatettavien taimien ylimpiin latvakasvaimiin ja sivuoksiin reppuruiskulla. Erityisesti taimikoiden reuna-alueet tulee käsitellä tarkasti. Aineen vaikutus kestää vähintään seuraavaan kasvukauteen asti. Taimet voi käsitellä myös taimilaatikoissa ennen istutusta.

Tricoa kuluu taimikon suojauksessa viidestä kymmeneen litraa hehtaarille. Aine on todettu tutkimuksissa erittäin toimivaksi metsävahinkojen estämisessä, ja palaute käyttäjiltä on ollut positiivista.

Tricoa voi ostaa paikallisen riistakeskuksen aluetoimiston kautta sekä joiltain riistanhoito- ja metsänhoitoyhdistyksiltä tuettuun hintaan. Tuen osuus on noin kaksi kolmasosaa markkinahinnasta eli metsänomistajalle 10 litran kanisterin hinta on 50 euroa (+ mahdolliset toimituskulut). Viime vuonna Tricoa välitettiin ennätykselliset 30 000 litraa.

Tricolla käsitellään kasvatettavista taimista pari viimeistä vuosikasvua ja yläosan oksat. Käsitellyt taimet erottuvat harmaina.

Hirvinauhaa taimikoiden suojaksi

Keltaisen muovinauhan teho perustuu siihen, etteivät eläimet mielellään kulje sen läpi.

Nauhaa asennetaan suojattavan kohteen ympärille kahteen kerrokseen. Nauha on syytä laittaa näkyvälle paikalle ja riittävän etäälle suojattavasta kohteesta, jotta eläin näkee sen ennen suojattavia kasveja. Nauha vaatii säännöllistä huoltamista, koska runsas lumi tai tuulenkaadot saattavat painaa sen alas. Suojaustarpeen loputtua muovinauhat tulee kerätä pois.

300 metrin rullia hirvinauhaa voi tiedustella riistakeskuksen aluetoimistoilta.

Hirvinauha asetetaan suojattavan kohteen ulkopuolelle.

 


Vahinkojen ennaltaehkäisystä löytyvät kattavat ohjeet riistainfo.fi -sivuilta.