Nimikkohanhet talvehtivat Keski- ja Länsi-Euroopassa

Metsästäjä-lehden nimikkomerihanhet viettivät talven eri puolilla Eurooppaa. Lintuja talvehti niin Keski-Euroopan kalalammilla ja kansallispuistoissa kuin Venetsian laguunissakin. Parisuhdedraamaa koettiin, kun yksi lintu vaihtoi puolisoa talven aikana.

teksti Antti Piironen kuvat Kirsi Sihvo ja Esa Sievänen

Julkaistu14.5.2020

Usein ajatellaan, että hanhilla on pesimäkauden ulkopuolella kolme selvää vaihetta: syysmuutto ja sen aikaiset levähdykset, talvehtiminen sekä kevätmuutto levähdyksineen. Monesti pesimäkauden ulkopuolinen liikehdintä on kuitenkin hieman epämääräistä siirtymien ja levähdysten jatkumoa, josta on vaikeaa erottaa selkeitä vaiheita.

Metsästäjä-lehden nimikkohanhet olivat seuraajilleen armollisia, sillä niiden liikkeistä vaiheet ovat kohtuullisen hyvin erotettavissa.

Rahja talvehti pienellä alueella Belgiassa

Parhaiten oppikirjansa oli lukenut Kalajoella GPS-lähettimensä saanut Rahja (F36), joka oli ainoa Länsi-Euroopassa talvehtinut nimikkohanhi. Se pysähtyi Suomesta lähdettyään levähtämään ainoastaan Hjälstavikenin lintujärvelle Ruotsissa, jossa se viihtyi pari kuukautta. Levähdyksen jälkeen Rahja muutti lokakuun lopussa Belgian ja Alankomaiden rajalle Maasmechelen kylään ja vietti siellä koko talven.

Rahjan talvehtimisalue oli hämmästyttävän pieni: talven aikana kertyneistä tuhansista paikannuksista kaukaisimpien pisteiden välinen etäisyys on vain reilu kymmenen kilometriä. Matkaa kannattaa verrata hanhien päivittäisiin lentoihin lepo- ja ruokailupaikkojen välillä, jotka voivat olla 50 kilometriä suuntaansa.

Rahjan (F36) paikannukset talvehtimisalueelta ajalta 30.10.2019‒2.3.2020. Lintu vietti talvensa hyvin pienellä alueella Belgian ja Alankomaiden rajalla Maasmechelen kylässä.

Kuuminainen ja Uolio viihtyivät kalankasvatuslammilla

Porissa pesivä Kuuminainen (F29) ja haminalainen Uolio (F42) viihtyivät talvella Keski-Euroopan kalankasvatusaltaille muodostuneilla kosteikoilla. Ne lensivät Suomesta lähdettyään Unkariin Hortobágyn kansallispuistoon, jossa on runsaasti perinteiseen karpinkasvatukseen käytettyjä keinotekoisia lampia.

Molemmat linnut talvehtivat Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan rajamailla sijaitsevalla suojelualueella, joka on niin ikään perustettu kalankasvatuslammille. Uolio vietti alueella lähes koko talven, Kuuminainen piipahti kesken talven Unkarissa.

Pukholma vaihtoi puolisoa

Taivassalolainen Pukholma (F34) muutti syyskuussa Suomesta Unkarin ja Romanian rajalla sijaitsevaan Cefan kansallispuistoon, josta se siirtyi marraskuussa toisen kansallispuiston liepeille Hortobágyyn. Sieltä se jatkoi vuodenvaihteessa Serbiaan ja palasi tammikuun lopussa takaisin Cefaan.

Pukholman talveen on sisältynyt dramatiikkaa, sillä sen puoliso vaihtui. Pukholma pyydystettiin puolisonsa ja poikastensa kanssa kesällä 2019, ja sen puoliso merkattiin kaularenkaalla. Keväällä 2020 se on kuitenkin nähty useita kertoja Suomessa pariutuneena rengastamattoman koiraan kanssa. Se nähtiin yhdessä kaularengastetun puolisonsa kanssa Unkarissa vielä 17.12.2019, mutta sen jälkeen koiraasta ei ole tehty havaintoja. Emme siis tiedä, onko koiras hengissä ja, onko Pukholma vaihtanut puolisoa koiraan kuoltua vai jostain muusta syystä.

Hila (F32) on pysynyt hyvin tiiviisti saman koiraan kanssa rengastuksestaan asti. Ne havaittiin useaan kertaan yhdessä sekä talvella Unkarissa että keväällä Suomessa. Kuvassa pariskunta 7.3.2020 Kirkkonummella heti Suomeen palaamisen jälkeen.

Hila talvehti Venetsiassa

Kirkkonummella pesivä Hila (F32) levähti syysmuutollaan Unkarissa ja jatkoi ennen marraskuun puoliväliä Venetsian laguuniin, jossa se pysyi hyvin pienellä alueella tammikuun loppuun saakka.

Hila ei käynyt lainkaan laguunia ympäröivillä pelloilla, vaan vietti aikansa kosteikkoalueella. Vuoroveden vaikutuksen alaisessa laguunissa lienee tarjolla hyvää ravintoa, koska se pystyy kilpailemaan läheisten peltojen ravintotarjonnan kanssa.

Yhteistyössä