Toisella laskentakerralla Hokkanen havaitsi sanojensa mukaan ”melkoisen jackpotin” eli 21 tavia.
Nuorten toimitus

Kiikareita ja sorsanpoikia

Keväisin vesilinnut saapuvat etelästä Suomeen pesimään. Lintukantojen vahvuutta on seurattava, jotta saadaan luotettavaa tietoa lintujen määrästä alueellisesti sekä koko Suomen osalta. Kuinka se oikein tapahtuu?

teksti ja kuva Reetta Hokkanen

Julkaistu16.7.2020

Perustin tänä keväänä kotipaikkakunnalleni Suomussalmelle kaksi vesilintulaskentapistettä, jotka valitsin hyvien kulkuyhteyksien ja näkyvyyden vuoksi. Rauhallisista järvenrantapaikoista ainakin toisessa sorsat pesivät viime vuonna. Lähetin tiedot pisteistä sähköpostilla Luonnonvarakeskukselle, joka lähetti minulle laskennan ohjeet. Tarvittavia tietoja ovat muun muassa pisteen koordinaatit, rantaviivan pituus ja laskettavan alueen pinta-ala, jotka voi laskea helposti Karttapaikassa.

Parilaskenta ja poikuelaskenta

Pääsin tekemään parilaskentoja toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa, sillä jäät lähtivät tänä keväänä Kainuussa suhteellisen myöhään. Parilaskenta tehdään ensimmäisen kerran mielellään viikko jäiden lähdön jälkeen, minkä vuoksi laskennat ajoittuvat eri tavoin eri puolilla Suomea. Toinen laskenta suoritetaan noin 1–2 viikon päästä edellisestä. Poikuelaskenta tehdään samalla pisteellä heinäkuussa.

Ensimmäiselle laskentapisteelle kävelin kotoa. Pian jo näin telkkäkoiraan uiskentelevan kauempana. Palasin kotiin ja hurautin skootterilla vielä toiselle laskentapisteelle, jonka laskentaan kului muutama minuutti. Mukanani olivat kiikarit, kamera ja kirjoitusvälineet. Telkkäkoiraan lisäksi näin haapana- ja heinäsorsaparin. Kirjasin kaikki havainnot netissä Laji.fi:hin.

Jään innolla odottamaan poikaslaskentaa. Tärkeimmät laskettavat lajit ovat telkkä, heinäsorsa, tavi, haapana ja nokikana, mutta muidenkin vesilintulajien havainnot otetaan huomioon. Olennaista on tietää lintujen laji, määrä ja aikuisten sukupuoli. Laskemista ei kannata jättää tekemättä, vaikka jokaista lajia ei tunnistaisi. Peruslajien osaaminen riittää.

Merkityksellistä työtä

Seurantaan voi osallistua kuka tahansa, mutta pääasiassa laskijat ovat metsästäjiä ja muita vapaaehtoisia. Rantaan hiipiminen ja lintujen havainnointi antaa jännitystä, jota metsästysreissultakin lähdetään hakemaan. Laskeminen vahvistaa samalla omaa laji-, sekä aluetuntemusta. Lähdin itse mukaan laskentaan, koska tiedän sen olevan merkityksellistä työtä. Syksyllä voi lähteä hyvillä mielin jahtiin, kun on tehnyt oman osuutensa riistakantojen seurannassa.