Toisinaan näyttää siltä, että eläin suorastaan poseeraa kuvaa varten.
Nuorten toimitus

Iloa ja tietoa riistakamerasta

Riistakamera tarjoaa mahdollisuuden seurata riistaeläinten liikkumista ja käyttäytymistä ilman, että pitää koko ajan olla fyysisesti metsässä.

Teksti ja kuvat Elisabeth Mattsson

Julkaistu5.5.2023

Riistakameran käyttäminen on varsin yksinkertaista. Kamera kiinnitetään tukevasti siten, ettei se osoita yleistä tietä tai aluetta kohti, eikä sen edessä ole helposti heiluvia oksia tai pitkää heinää. Kamera kun ottaa melkein taukoamatta kuvia esimerkiksi oksasta, joka liikkuu tuulen mukana. Muistikortin tila on rajallinen. Jos alueella tapahtuu paljon, ei kamera välttämättä onnistu tallentamaan kaikkia kuvia. 

Kameran voi myös asettaa kuvaamaan lyhyitä videoita tai lähettämään ilmoituksen puhelimeen, kun se havaitsee liikettä. Päiväys- ja aikaleimasta näkee, milloin kuva on otettu. Kameran voi jättää metsään useaksi päiväksi, jossain tapauksissa jopa kuukaudeksi. 

Jos suurennettua kuvaa katsoo tarkkaan, voi erottaa jopa yksittäisiä silmäripsiä!

Mitä kameraan tallentui?

Asetin riistakameran muutamalle eri paikalle kuukauden aikana, jotta saisin mahdollisimman monipuolisia kuvia. Oletin että suurin osa kuvista olisi pimeään aikaan, mutta yllätyksekseni jakauma päivä- ja yökuvien välillä oli aika tasainen. Saaressa reviirit ovat pienet, joten sama riistaeläin näkyi usein. 

Kun seuraa useiden vuosien ajan tiettyä aluetta, näkee eläinten kehityksen. Voi esimerkiksi nähdä, miten vasat kasvavat lopulta emonsa kokoiseksi ja nuoret pukit saavat ensimmäiset sarvensa. 

Kun käyttää kameraa laajalla alueella, pystyy arvioimaan riistakannan tilannetta. Esimerkiksi sarvellisten eläinten kantaa pystyy seuraamaan aika yksinkertaisesti. Sarvet ovat yksilöllisiä, joten pukkien määrä voidaan laskea tällä tavalla. Plussana on mahdollisuus nähdä, milloin pukki pudottaa sarvensa. Tällöin voi käydä koiran kanssa lenkillä etsimässä alueelta sarvia. 

Naaraiden yksilöiminen on vaikeampaa. Kun naarailla on vasat mukana, voi eritellä naaraat vasojen määrän ja sukupuolen avulla. Naaraat voivat saada yhden vasan tai kaksoset ja jopa kolmoset! Kolmoset ovat harvinaisia, joten jo keväällä pystytään erottamaan kyseinen naaras pelkästään vasojen määrän mukaan.

Hämärässä voi olla vaikeaa erottaa värejä, mutta peura näkyy kuitenkin hyvin.
Joskus riistaeläimet katsovat sattumalta suoraan kameraan. Eläimet saattavat huomata pienen valon syttyvän, kun kuva otetaan.

Paljastaa poluilla kulkijat

Kameran avulla voi päätellä, mitkä eläimet käyttävät alueelta löytyvää riistapolkua. Joskus poluilla saattaa kulkea vain yhtä lajia, mutta usein monet riistalajit käyttävät samoja polkuja. Kun on seurannut useaa polkua, pystyy ajan myötä päättelemään kunkin riistalajin liikkumiseen vaikuttavia tekijöitä. 

Kaikkiaan voi todeta, että riistakameralla pystyy seuraamaan paikallista riistakantaa ja oppimaan missä eri eläimet viihtyvät. Tämä auttaa niin passipaikkojen valinnassa kuin talviruokintapaikkojen suunnittelussa. 

Suojakuvioinen kamera sulautuu hyvin luontoon, eikä herätä huomiota. Joskus riistaeläimet ovat uteliaita kameraan liittyen, sillä kamerassa palaa pieni punainen valo.
Kameran sisäpuolella on paristojen paikka, pieni näyttö ja siihen kuuluvat näppäimet. Niillä voi säätää, ottaako kamera pelkästään kuvia vai myös videoita.

 

Mitä erikoista tai hauskaa sinun riistakameraasi on tallentunut? Kerro kommenteissa!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Lisää samasta aiheesta

Nuorten toimitus

Yötä maastossa

9.11.2023
Nuorten toimitus

Ampumapäivä hirviradalla

9.11.2023
Nuorten toimitus

Kuuntelua metsässä

9.11.2023