SRVA-toimija Markus Sipilä ja chesapeakelahdennoutaja Sani etsimässä loukkaantunutta eläintä. Koira on metsästäjän tärkein apu SRVA-tehtävällä.
Nuorten toimitus

Suurena apuna poliisille

Haastattelin Elimäen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Antti Raanojaa oman alueeni SRVA-toiminnasta ja lähdin seuraamaan yhden SRVA-keikan etenemistä.

Teksti Hanna Metsälä Kuva Tero Salmela

Julkaistu17.11.2022

Mitä on SRVA?

– Riistanhoitoyhdistyksen tehtäviin kuuluu järjestää SRVA eli suurriistavirka-apu, josta on tehty sopimus poliisin ja riistanhoitoyhdistyksen välillä. SRVA-toimijat etsivät ja lopettavat kolaripaikalla vahingoittuneita eläimiä. Jos eläin löydetään tapahtumapaikalta kuolleena, SRVA-toimijat vievät ruhon pois.

Lisäksi toimintaan kuuluvat muut poliisin määräämät tehtävät, kuten vaarallisten eläinten karkotus asutusten lähettyviltä. Tällaisessa toiminnassa mukana olevat henkilöt ovat monesti petoyhdyshenkilöitä.

Keitä SRVA-toimijat ovat?

– Riistanhoitoyhdistys nimittää yhteyshenkilöt, joille hätäkeskus ilmoittaa tehtävän. Yhteyshenkilöt välittävät tehtävän pääsääntöisesti kolarialueen metsästysseuralle, joka on valinnut keikalle lähtevät toimijat.

Onko SRVA-toiminta mielestäsi tärkeää?

– Kyllä, todella tärkeää. Metsästäjät ovat suurena apuna poliisille.

Miltä toiminnan tulevaisuus näyttää Elimäen rhy:n alueella?

– Toiminta tulee lisääntymään tulevaisuudessa, sillä riistakantojen tiheys näkyy heti tilastoissa. Esimerkiksi tarve kasvaa Kaakkois-Suomen alueella, koska peurakanta kasvaa. Tähän pyritään vastaamaan metsästyksellä jo ennen onnettomuuksia. 

Elimäen rhy on perustamassa vaarallisen riistan eli karhun ja villisian varalle ”tehoryhmää”. Tämä on kehityksen askel ja varotoimi lisääntyvälle karhu- sekä villisikakannalle. Toimintaa kehitetään antamalla metsästäjille ampumakoulutusta, kuten hyökkäävään karhutaulumaaliin ampumisen harjoittelua. Lisäksi hankitaan tarpeellisia varusteita, kuten pimeänäkölaite, viiltosuojahousuja, tehokasta valaistusta sekä ensiapuvälineitä. Ryhmälle pyritään kartoittamaan koirat, jotka sopivat kuhunkin tilanteeseen parhaiten. Koira on tärkein apu SRVA-tehtävällä.

Katso video riistanhoitoyhdistyksen monista tehtävistä.

Toiminta riistaeläinkolari­tilanteissa

  • Varoita muuta liikennettä.
  • Auta tarvittaessa loukkaantuneita.
  • Hälytä apua. Jokaisella olisi hyvä olla puhelimessaan ladattuna 112-sovellus. Sen
    kaut­­ta viranomaiset saavat tarkan paikan, missä kolari on käynyt. Kerro hätä­keskuk­sel­le, mitä tapahtui ja missä. Kerro, mistä eläin tuli ja mihin suuntaan se jatkoi matkaa.
  • Merkitse kolaripaikka SRVA-toimijoita varten esimerkiksi muovipussilla.
  • Jos olet ajanut karhun tai villisian kanssa kolarin, älä nouse autosta!