Nuorten toimitus

Peurajahdin ”pro tips”

Tehostamalla sekä kyttäys- että ajojahtia yksin­kertaisten vinkkien avulla saadaan jahtiin enemmän vaihtelua sekä onnistumisia.

teksti ja kuva Lauri Liuko

Julkaistu8.1.2021
  1. Käytä ruokintapaikkaa hyväksi. Hyvä ruokintapaikka pitää peurat alueella, ja näin ne myös jäävät todennäköisemmin alueelle vasomaan. Se turvaa jatkuvuutta harvemman kannan alueella. Hyvin suunnitellun ruokinnan etuna ovat parempi mahdollisuus saaliiseen, mahdollisuus valita saaliseläimet, mahdollisuus kytätä turvallisessa ampumapaikassa sekä peurojen käytöksen tunteminen. Hyvän ruokintapaikan luota on myös helppo käynnistää ajojahti, joka todennäköisemmin johtaa ainakin ajoon ja parhaimmillaan kaatoon saakka.
  2. Tarkkaile alueesi peuroja. On metsästäjän itsensä etu, että tuntee oman metsästysalueensa, sekä sen peura­kannan hyvin. Seuraamalla peurojen ruokintapaikkoja, kulkureittejä sekä makuupaikkoja saadaan arvokasta tietoa, joka auttaa metsästäjää myös käytännön jahtitilanteessa. Tuntemalla peurat osataan passiin mennä oikeisiin paikkoihin, perustaa ruokinnat oikein ja lisäksi arvioida, mihin aikaan peurat alueella liikkuvat.
  3. Hanki tarvittavat apuvälineet. Metsästyksen ei kuulu olla liian helppoa, eikä täynnä tekniikkaa. On kuitenkin järkevää panostaa joihinkin teknisiin apuvälineisiin, kuten riistakameraan tai hyvään kiikaritähtäimeen. Riistakameran avulla ruokinnan seuraaminen on vaivattomampaa, sillä etenkin lähettävän riistakameran avulla metsästäjä pystyy lähes reaaliajassa seuraamaan peurojen tulemisia ja menemisiä.
    Kiikaritähtäin puolestaan kannattaa sovittaa käyttötarkoituksen mukaan, mutta hyvällä yleiskiikarillakin pärjää erittäin pitkälle. Jos peurajahdin pääpaino on kyttäyksessä, kannattaa kuitenkin etenkin kiikarin valovoimaisuutta miettiä. Ajojahdissa pärjää mielestäni lähes kiikarilla kuin kiikarilla, punapistetähtäimestä suureenkin ”kyttäyskiikariin”.
  4. Pidä hauskaa jahdissa. Arvosta kokemiasi hetkiä sekä saamiasi saaliita, ne kaikki ovat ainutkertaisia!