Ungdomsredaktionen

”Proffstips” för hjortjakten

Genom att effektivera både vaktjakten och drevjakten med enkla tips blir jakten dessutom mera varierad och lyckosam. Hur effektiverar du alltså ditt eget jagande, oavsett om det är vakt- eller drevjakt?

text och bild Lauri Liuko

Publicerad8.1.2021
  1. Utnyttja utfodringsplatsen. En bra utfodringsplats håller kvar hjortarna i trakten och sannolikt kalvar de också där. Det tryggar kontinuiteten i området med glesare stam. Välplanerad utfodring ger fler skottchanser, möjligheter att jaga selektivt, möjligheter att vakta på en riskfri plats och möjligheter att lära sig hjortarnas beteende. Från en bra utfodringssplats är det dessutom lätt att inleda en drevjakt med större utsikter till en fällning.
  2. Följ med hjortarna där du jagar. En jägare som känner sitt jaktområde och hjortarna där får fördelar. Den som följer med hjortarnas beten, vägar och legor får värdefull information som hjälper honom (eller henne) när han jagar. Jägaren som känner sina hjortar kan placera passen och utfodringsplatserna rätt, och bedöma tiderna då hjortarna rör sig.
  3. Skaffa den utrustning som behövs. Jakten ska inte vara för lätt eller full med tekniska prylar, men det är förnuftigt att satsa på några tekniska hjälpmedel, som en viltkamera eller ett bra kikarsikte. Viltkameran gör det enklare att följa med utfodringen. Med en sändande viltkamera kan jägaren nästan i realtid följa med hur hjortarna kommer och går.
    Kikarsiktet väljer du efter vad du ska ha det till, men ett bra universalsikte räcker till för det mesta. Om du främst vaktar på hjort så ska du satsa på ljusstyrka. På drevjakt klarar man sig (tycker jag) nästan med vilket kikarsikte som helst, från rödpunkt till rejäla ”vaktjaktskikare”.
  4. Ha kul på jakten. Sätt värde på stunderna du upplever och viltet du fäller; de är alla unika!