Edestä suoraan kohti lentävät linnut ovat haasteellisia nuorelle setterille, kun pitäisi pysytellä rauhassa paikallaan.
Pennusta pyytökoiraksi osa 5

Noston tapailua

Tällä kertaa Metsästäjä-lehden seuraama englanninsetteri Vili kokeilee nostoa, eli seisonnan jälkeistä linnun lentoon ajamista. Vielä ollaan puolitiessä pyytökoiraksi, mutta kehitystä on havaittavissa.

Teksti Panu Hiidenmies Kuvat Nina Vettenniemi

Julkaistu5.5.2023

Vili matkaa takaisin pentukotiinsa Pomarkkuun ja osallistuu harjoituspäivään. Paikalle saapuu myös pari pentuesisarusta. Kasvattaja Jari Vettenniemi odottaa silmin nähden innoissaan, mitä harjoituksessa tapahtuu. Tarkoituksena on testata nuorten kanakoirien reaktioita ja tottelevaisuutta elävillä kyyhkyillä.

Kyyhkyillä harjoittelun hyvä puoli on, että harjoitustilanteita kyetään simuloimaan oikeiden lintutilanteiden kaltaisiksi. Samalla voidaan kokeilla, kuinka koirat reagoivat siipiään lähellä läpytteleviin ja ilmassa lehahteleviin lintuihin: ovatko pennut rauhallisia ärsykkeen kasvaessa, vai ryntäävätkö ne lentävän linnun perään.

Perustottelevaisuuden lisääntyessä koiria voidaan totuttaa lentäviin lintuihin. Irti päästetty kyyhkynen lentää turvallisesti takaisin kotilakkaansa. Kyyhkyset ovat hyvää harjoitusta, mutta valmista kanakoiraa ei tällä keinotekoisella tavalla saada. Ennen tositoimiin ja villeille linnuille siirtymistä on hyvä rauhassa tarkkailla nuoren koiran reaktioita ja tarvittaessa puuttua niihin.

Kasvattajan mietteitä

Vilin kasvattajalle on tärkeää saada olla mukana pentujen elämässä ja seurata niiden kehitystä.

– Samalla voimme auttaa omistajia kiinnittämään huomiota koulutuksen tärkeisiin asioihin, kuten tottelevaisuuteen, kuinka koirille puhutaan sekä mitä niiltä vaaditaan, toteaa Vettenniemi.

Edellisestä tapaamisesta on kulunut puoli vuotta. Vettenniemi uskoo lintujen kiinnostavan aikaisempaa enemmän.

– Toisaalta mitä olen pentueen muita koiria tässä välillä nähnyt, niin aika rauhallisiahan nuo vaikuttavat olevan. Toki poikkeuksiakin löytyy, hän naurahtaa.

Mitä siellä heinien takana on? Vili on saanut linnun ”piikkiin”.

Ärsykkeen lisäämistä

Harjoitus alkaa ja Vili osoitetaan paikalleen istumaan. Kasvattaja asettuu koiran ja ohjaajan eteen, ja laskee kyyhkyset yksi kerrallaan korista ilmaan. Tilanne on jännittynyt. Kenelläkään ei ole tietoa, kuinka nuorikko tulee käyttäytymään.

Useamman aivan vierestä lehahtaneen kyyhkyn jälkeen Vili vaikuttaa rauhalliselta ja saa kehuja. Koira lasketaan irti remmistä ja harjoitusta jatketaan. Nyt kanakoiran katseessa ja ilmeessä on havaittavissa selvää tiukkuutta. Se seuraa tarkalla silmällä aivan kuonon edestä lentoon nousevia kyyhkysiä. Vili kuitenkin selviää testistä ja pääsee jatkoon kokeilemaan seuraavaa vaihetta.

– Oli jännittävää nähdä, kuinka Vili reagoi. Yllättävän rauhallisesti se seurasi katseellaan lintuja ja pysyi paikallaan myös ilman talutinta. Sanoisin, että hyvin meni, Vettenniemi arvioi tilannetta tuoreeltaan.

Katso video

Vilin harjoittelusta kyyhkyillä.

Linnun nostoa

Englantilaisilla kanakoirilla puhutaan lintutyöstä. Siinä koira seisoessaan lintua nostaa sen siivilleen luvan saatuaan, jonka jälkeen koiran tulisi jäädä paikalleen. Nosto on tärkeä osuus lintutyöstä. Etenkin peitteisessä maastossa linnun esille ja pudotettavaksi saaminen edellyttää nostoa ja toiseksi se kuuluu lajiin. Onhan kanakoirametsästys aivan toista luokkaa, kun koira luvan saatuaan nostaa linnun kuin omistajan hätyyttäessä linnun liikkeelle.

Parhaassa tapauksessa nosto on rento ja vapautunut. Noston opettamista pidetään haastavana ja sen voi helposti pilata. Koirat yleensä osaavat nuorena nostaa linnun. Sen tulisi tapahtua vasta, kun on saatu ohjaajan kehotus eli lupa.

Kyyhkyillä nostoa harjoiteltaessa voidaan hyödyntää niin kutsuttua launcheria. Lintu laitetaan laitteeseen. Kun koira seisoo ja saa luvan ”nostaa linnun”, launcher laukaistaan ja lintu nousee siivilleen.

– Jos koiralla on hyvä nosto, voidaan launcherilla harjoitella nostotilannetta. Myöhemmin harjoitusta voidaan muunnella ja ottaa mukaan nouto ja laukaus ampumalla ilmaan, kertoo Vettenniemi.

Launcher viedään piiloon ja Vili päästetään irti. Hetken haeskeltuaan se löytää linnunhajun. Mitä sitten tapahtuu ja mitä siitä tuumaa kasvattaja? Se selviää katsomalla video.