Turvallisuus ensin

Näy ja näe – hyödynnä huomiovärejä

Suomalaiseen metsästykseen kuuluu ajatus luontoon sulautumisesta ja se näkyy metsästäjien suosimissa maastonvärisissä vaatteissa. Onko maastoutuminen aina välttämätöntä?

Teksti Tero Kuitunen Kuvat Tero Salmela

Julkaistu13.1.2023

Suurriistan seuruejahtien pakollisilla huomioväreillä on parannettu turvallisuutta metsästyksen tuloksellisuuden siitä kärsimättä. Samaa ajatusmallia kannattaa soveltaa muuhunkin metsästykseen, toki metsästysmuodon mukaan harkiten.

Esimerkiksi kyyhkypassissa, jossa kaikki tietävät seurueen muiden jäsenten olinpaikat, eikä muita metsästäjiä ole yleensä edes lähimailla, maastoutuminen ei aiheuta riskiä. Tilanne on toinen vaikkapa liikkuvassa kanalinnustuksessa, jossa muiden maastopukuisten metsästäjien olinpaikka on usein arvailujen varassa, eikä vastuullinen metsästäjä uskalla silloin ampua mihinkään suuntaan. Jo huomiovärinen päähine lisää ketjun näkymistä merkittävästi. Myös suon laidalla passittaessa huomiovärit näkyvät kauas, eikä kukaan varmuudella sotke passittajaa riistaeläimeen.  


Näiden esimerkkien pohjalta jokainen varmasti jo osaa pohtia tarvetta paremmalle näkymiselle omissa metsästysmuodoissaan. Jos olet yhtään epävarma, käytä näkyvää vaatetusta.

Vastuu laukauksesta on aina ampujalla

Vaatetus on lopulta toissijainen keino metsästyksen turvallisuuden lisäämisessä. Ensisijainen on metsästäjän kyky tunnistaa kohde varmasti ja turvallisesti. Ihmissilmä on havainnointikyvyltään varsin rajoittunut ja ihmisen aivoilla on paha tapa muokata havaintotietoa odotuksia vastaavaksi. Esimerkiksi kanto, kaatuneen puun juurakko, pensaikon aiheuttama varjo tai jopa ihminen saattaa metsästystilanteessa näyttää pyynnin kohteena olevalta riistaeläimeltä. 

Paras väline ilmiön torjumiseen ovat katselukiikarit. Jokaisen epäilyttävän kohteen voi tarkistaa nopealla vilkaisulla turvallisesti. Aseen kiikaritähtäimellä EI saa tähystää, koska silloin aseella osoitetaan tunnistamatonta kohdetta, kenties ihmistä. 

Katselukiikarit myös parantavat metsästyksen tuloksellisuutta, koska niillä näköhavaintoja saadaan merkittävästi suuremmalta alueelta ja löydetään maaston sekaan kadonnut riistaeläin.

Lisää samasta aiheesta

Turvallisuus ensin

Turvallisesti vesilinnustamassa

5.7.2024
Metsästäjän varusteet

Katselukiikarit

3.5.2024