Mitä useammalle jalalle tuen saa levitettyä, sitä vakaampi tuki on.
Metsästäjän varusteet

Ampumatuki mukaan myös radalle

Ampumaharjoittelu sekä liikkuvaan että paikallaan olevaan maaliin kuuluu metsästäjän rutiiniin ja hyvä niin – tie hyviin riistalaukauksiin kulkee ampumaradan kautta. Samalla kannattaa harjoitella ampumatuen käyttämistä.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu17.11.2022

Liikkuvan hirvimaalin ampuminen tapahtuu perinteisesti vapaalta kädeltä, mutta nykyään moni hirvenpyytäjäkin kantaa metsällä mukanaan jonkinlaista ampumatukea.

Kaikista ampumatukityypeistä yksinkertaisin ja helpoiten saatavilla oleva on yksijalkainen monopodi, jonka virkaa toimittaa vaikkapa sopivan pituinen, tukevahko keppi tai sauva. Se on kuitenkin ampumatukityypeistä myös vaativin, joten erityisesti sen käyttämiseen kannattaa paneutua ampumaradalla.

Oikeanlaisella harjoittelulla ampumatuki taipuu moneen. Oikealla tekniikalla yksijalkainen monopodikin toimii jopa polviasennosta ammuttaessa.

Vinkit yksijalkaisen ampumatuen käyttöön

Markku Vehmas, Kiväärikoulun vastuukouluttaja kävi kanssamme läpi muutamia pääseikkoja monopodin käyttöön liittyen. Katso alta vinkkilista ja video.

1. Mikäli voit säätää ampumatuen pituutta, testaile ja säädä pituus etukäteen sopivaksi.

2. Pyri aina käyttämään ampumatukea yhdessä muun tuen kuten puunrungon, kiven tai kantojen kanssa.

3. Ampumatuella pyritään sekä aseen vakauttamiseen että oman kehosi heilunnan minimointiin. Jos saat tuettua sen esimerkiksi puunrunkoon, nojaa omaa kehoasikin sen varaan.

4. Liikkuvaa maalia ammuttaessa yksijalkaisen ampumatuen tyvi kannattaa tukea taaemman jalan jalkaterän sisäsyrjään, jolloin asetta on helppo liikuttaa tasaista rataa pitkin.

5. Tue ase aina samasta kohtaa. Ei kuitenkaan koskaan piipusta.

6. Kaikkea heiluntaa ei tähtäämisestä erityisesti yksijalkaisella ampumatuella saada pois. Anna tähtäimen piirtää ja keskity rauhalliseen, puristavaan laukaukseen.

7. Harjoittele tuen käyttöä ahkerasti, lisähyöty tulee rutiinin kautta.