Turvallista syksyä

Pääkirjoitus
Jari Varjo, Johtaja, Suomen riistakeskus
Julkaistu16.7.2020

Yhteiskunta ja riistahommat siinä sivussa olivat koronan vuoksi kevään kiinni tai säästöliekillä.

Jouduimme pikavauhtia sopeutumaan poikkeusoloihin ja miettimään, miten asioissa päästään eteenpäin. Yhteiskunnan varotoimet ja niiden myötä sulkeutuminen edellyttivät muutoksia myös metsästäjiä koskeviin pykäliin.  Ampumakokeiden voimassaoloa jatkettiin vuodella ja luottamuselinten vaalikokoukset lykkääntyivät tulevaisuuteen.

Tämä kaikki on aiheuttanut huolta toimintojen turvaamisesta ja siitä, miten rahat saadaan riistanhoitoyhdistyksissä riittämään kuin myös ihmisten jaksamisesta poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kesän alussa pääsimme pikkuhiljaa käynnistämään toimintaa. Ampumakokeita, tutkintokoulutuksia ja tutkintoja voitiin turvatoimista huolehtien ja annettuja ohjeita noudattaen jälleen järjestää.

Valtiovallan ohjeet ovat tätä kirjoittaessani sen suuntaisia, että kesä pääosin vielä etäillään työpaikoilla ja kaikessa toiminnassa vältetään lähikontakteja. Toivon, että syksyllä tilanne olisi jo lähempänä normaalia. Tämä on tärkeää, sillä uusi metsästyskausi on jo ovella eikä etenkään seuruemetsästyksessä kaivata koronaa kaveriksi.

Yritetään porukalla valmistautua tulevaan jahtikauteen niin hyvin kuin mahdollista. Nyt on aika huoltaa metsästäjät, koirat ja kalusto valmiiksi kauden alkuun ampumaharjoittelua unohtamatta.

Pidetään mielessä, että edustamme jokainen kanssaihmisillemme koko metsästäjäkuntaa. Toimitaan vastuullisesti ja ohjataan uudet metsästäjät harrastuksen pariin turvallisuutta korostaen. Päättyvällä kaudella sattui metsästystilanteissa muutama ikävä vahinko aseiden kanssa. Muistetaan kaikki, että turvaohjeiden tulee olla kunnossa ja tiedossa kaikilla metsästykseen osallistuvilla.

Kohta on aika, jolloin voimme rentoutua harrastuksemme parissa nauttien luonnosta ja sen antimista.

Turvallista syksyä kaikille metsästäjille ja luonnossa liikkujille.