Pitäisikö ostaa kaupasta?

Kolumni

Teksti Elisabeth Mattsson
houtskarilainen nuori, joka on metsästänyt pien­riistaa pienestä pitäen.

Julkaistu14.5.2020

”Metsästys on brutaalia, luonnonvaraisten eläinten tappamista vain harrastuksena. Jos haluat syödä lihaa, osta sitä kaupasta” Tätä ikävä kyllä kuulee liian usein. On surullista, miten osa ihmisistä on vieraantunut luonnosta jo niin paljon, ettei edes ymmärrä kaiken lihan olevan eläinperäistä. Saadakseen lihan on eläin aina tapettava, olipa sitten kyseessä hirvi tai nauta. Itse syön mieluummin hirven lihaa tietäen, että hirvi on elänyt luonnollisella tavalla.

Metsästystilanteessa pystyn tuntemaan, kuinka olen osa luontoa. Kun kuulen koiran haukkuvan innoissaan, jäniksen juoksevan kalliolla, nostan aseen olkapäätä vasten ja painan liipaisinta, saan vahvan tunnesiteen nykyaikaan ja menneisyyteen. Tätä ihmiset ovat aina tehneet, kauan ennen kuin eläimiä alettiin kasvattamaan.

Nykyään meillä on käytössä teknisiä apuvälineitä ja moderneja varusteita. Veden- ja tuulenpitävät metsästysvaatteet ja koirien ja metsästäjien sijainnin kertovat GPS-laitteet ovat tuoneet paitsi mukavuutta, myös turvallisuutta.

Välillä mietin, onko metsästysvarusteissa menty silti liian pitkälle. Esimerkiksi yötähtäimien ja lämpökameroiden kohdalla kaikki kuitenkin riippuu siitä, miten niitä käytetään. Itse en metsästäisi pimeällä, koska aina on riski haavakkoon ja etsiminen pimeässä on paljon haastavampaa kuin valoisaan aikaan. Ymmärrän myös, jos on haavoittanut eläintä metsästyksen aikana ja eläin piiloutuu, niin lämpökamera on hyödyllinen väline lyhentämään eläimen kärsimystä.

Riista on tunteva eläin ja metsästäessä tulee pyrkiä ampumaan niin, ettei eläimelle aiheudu turhaa tuskaa. Ampumatta jättäminen harmittaa vähemmän kuin laukaus, jolla eläin haavoittuu ja vaatii tuntien etsinnät. Tämä pitää aina muistaa.

Lisää samasta aiheesta