Erilainen kevät

Kolumni
Jari Varjo, Johtaja, Suomen riistakeskus
Julkaistu14.5.2020

Kevään työt ja eläminen muuttuivat myös meidän kaikkien riista-alalla toimivien osalta erilaisiksi kuin olimme suunnitelleet. Olemme joutuneet miettimään uusia toimintamalleja, jotta asiat saadaan etenemään toteuttaen tarpeellisiksi katsottuja toimia koronavirustilanteen hallitsemiseksi. Tapahtumia on jouduttu siirtämään sekä perumaan ja tilalle hahmottelemaan uusia työtapoja.

Toiminnan seisahtuminen on aiheuttanut viljalti ongelmia. Erityisen huolissani olen tiukassa taloustilanteessa olevien riistanhoitoyhdistysten selviämisestä. Varat ovat monessa riistanhoitoyhdistyksessä vähissä ja toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja tilanteen helpottamiseksi pikaisesti on vaikea löytää.

Jos tilanteesta haluaa löytää jotain positiivista, niin uusia etätoimintamalleja on löytynyt ja saamme niistä hyödyllistä kokemusta tulevaisuuden varalle. Etä- ja yksintyöskentely on toisaalta korostanut yhdessä toimimisen tärkeyttä. Kotitoimistollakin asiat pääosin sujuvat, mutta kyllä omia kahviporukoita alkaa olla ikävä niin töissä kun vapaa-ajallakin.

Kirjoitushetkellä erityistä huolta aiheuttaa epätietoisuus siitä, milloin pääsemme palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen ja miten saamme sitten pyörät taas pyörimään. Moni kantavista voimistamme kuluu riskiryhmään ja joutuu olemaan sivussa, jotta varmistetaan heidän terveytensä ja toimintakykynsä säilyminen epidemian yli. Tämä on tärkeää, koska heillä on kokemusta toiminnan jatkamisesta vuosikymmenien ajalta hyvinkin erilaisissa tilanteissa.

Erityisen huomion kohteeksi on nostettava nuoret ikäluokat ja uudet metsästäjät. Meillä ei ole varaa menettää heitä. Kannustetaan siis kaikkia metsästyksestä kiinnostuneita lukemaan tutkintoihin, joko vanhaan malliin painetusta metsästäjän oppaasta taikka sitten verkkoversiosta. Tutkintotilaisuuksia, ja myös ampumakokeita, kyllä taas järjestetään heti kun se vain on mahdollista.

Yhdessä saamme asioita eteenpäin niin poikkeusoloissa kun rajoitusten aikanaan alkaessa hellittää. Kaikilla meillä on tavoitteena, että uusi metsästysvuosi saadaan syksyllä jälleen kerran turvallisesti käyntiin.