Metsästäjille jää runsaudensarvi koulutusmateriaaleja

Hirvitalousalueiden toimintaa kehittänyt hanke päättyi vuoden 2021 lopussa. Yksi hankkeen tärkeimmistä tehtävistä oli runsas ja laadukas materiaalituotanto niin painettuna kuin verkossa.

Teksti Antti Rinne

Julkaistu9.1.2022

Ulospäin näkyvintä materiaalia ovat erilaiset koulutuspaketit, joiden avulla olemme pitäneet valtavan määrän koulutuksia. Valitettavasti lähikoulutuksia pystyimme pitämään vain hankkeen alkuaikana, kunnes koronapandemia tuli ja muutti hankkeen toiminnan täysin etähommiksi.

Tämä ei kuitenkaan ollut vain huono asia, vaan onnistuimme kehittämään koko riistakeskuksen etäkoulutuskäytäntöjä suuren harppauksen eteenpäin. Erilaisia etäkoulutuksia järjestettiin 1,5 vuoden aikana paljon, ja metsästäjät ja sidosryhmät löysivät koulutuksiin erinomaisesti. Parhaimmillaan koulutuksissa oli maksimimäärä eli 500 kuulijaa kerralla.

Yhteensä hankkeen järjestämissä 650 koulutustilaisuudessa oli 27 000 osallistujaa.

Riistainfo.fi:stä löytyy!

Verkossa olevia materiaaleja on tuotettu runsaasti, ja niistä suurin osa on nähtävillä metsästäjien omassa koulutusportaalissa, riistainfo.fi -sivustolla. Lähes kaikista etäkoulutuksina pidetyistä aiheista on siellä tallenteet, eli pelkkiä dioja ei tarvitse selailla itsekseen. Toki myös pelkät koulutuspaketit on yleensä julkaistu, mikäli haluat tutustua materiaaleihin omaan tahtiin ilman selostusta.

Ehkä hienoimmat koulutuspaketit syntyivät hirvieläinten ja villisian biologiasta ja valikoivasta verotuksesta. Paketit ovat hyvin visuaalisia, joten pelkkää tekstiä lukiessa ei tarvitse alkaa nuokkumaan. Nekin löydät koulutusportaalista.

Viihdyttävin tallenne kuunnella on omasta mielestäni hirvieläinten käytännön metsästys -koulutus, jossa kokeneet metsästäjät kertovat hyvin käytännönläheisin esimerkein muun muassa mitä metsästyksessä tulee ottaa huomioon ja mitä eri metsästystavat käytännössä tarkoittavat. Omakohtaiset kokemukset ovat tärkeä osa koulutusta.

Kuten muissakin koulutuksissa, tilaisuudet pyrittiin pitämään rentoina ja keskustelevina. Joskus saatettiin jopa murjaista joku vitsikin, jotta kaikki kuulijat pysyisivät hereillä.

Esimerkiksi Valkohäntäpeuran biologia -koulutuksen tallenteen ja Villisikajulisteen löydät muiden materiaalien tapaan riistainfosta.

Oppaita, julisteita ja koulutuspaketteja

Mielestäni hienoimmat hankkeessa painetut tuotteet ovat taskukokoiset oppaat hirvieläimistä, villisiasta ja riistapelloista. Oppaat ovat suunnilleen reisitaskun kokoisia ja säänkestäviä kierrevihkoja, joita jokainen metsästäjä voi kuljettaa mukanaan metsällä. Niiden avulla voi oppia tunnistamaan sorkkaeläimiä paremmin sekä toteuttamaan riistapeltoja ja riistan ruokintaa fiksusti.

Myös metsästyksenjohtajan perustaidot on koottu pieneksi vihkoseksi, jota on helppo jakaa koulutuksissa ja jahtiporukoiden johtajille.

Lisäksi on kätevän kokoisia julisteita, joihin on koottu hirvieläinten ja villisian iänmääritystä ja valikoivaa verotusta. Julisteita voi laittaa vaikka lahtivajan seinälle, josta niitä on hyvä kerrata aamuisin ennen jahtiin lähtemistä.

Tässä on kerrottu vain pieni osa kaikesta HTA-hankkeen aikana tuotetusta materiaalista, jota on jaettu hankkeen tilaisuuksissa. Materiaaleja tullaan jakamaan jatkossakin Suomen riistakeskuksen tapahtumissa. Myös aluetoimistoilta voi kysellä painettuja materiaaleja.

Hankkeen perustama Sorkkia ja sarvia -podcast tulee myös jäämään henkiin ja jatkamaan hyvin alkanutta uraansa esittelemällä riista-asioita monipuolisesti. Itse tapaan kuunnella podcastia ollessani vaunulenkillä poikani kanssa. Jääkäähän siis kuulolle myös vuodenvaihteen jälkeen!

 

Kirjoittaja on toiminut hirvitalousaluesuunnittelijana vastuualueenaan Varsinais-Suomi ja Satakunta.