Lapin hirvivaroitusalueet ajan tasalle

Suomen riistakeskus, Lapin riistanhoitoyhdistykset ja Lapin ELY-keskus ovat päivittäneet Lapin hirvivaroitusalueiden sijainteja.

TekstiVille ViitanenKuva Ville Viitanen
Julkaistu9.10.2020

Lapin riistanhoitoyhdistykset ovat laatineet yhdessä Suomen riistakeskuksen Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen -hankkeen kanssa Lapin hirvivaroitusalueiden ajantasaistamisesta selvityksen, joka on luovutettu Lapin ELY-keskukselle. Riistanhoitoyhdistykset esittivät uusia varoitusalueita ja nykyisten alueiden päivittämistä.

– Varoitusalueiden päivitykset tehdään yleensä viiden vuoden välein, jolloin seurataan alueen pitemmän aikavälin kolaritilastoja, Lapin ELY-keskuksen liikenneturvallisuusasioiden insinööri Merja Lämsä kertoo.

Merkkien paikat ja alueiden pituus (suositus 2 km) määritellään onnettomuuksien, hirvien ylityspaikkatietojen sekä liikennettä ja eläinkantaa koskevien tietojen pohjalta.

– Tämän vuoksi lausunnot pyydetään paikallisilta riistanhoitoyhdistyksiltä, Lämsä sanoo.

Hirvien kulkupaikkojen arvioinnissa on riistanhoitoyhdistyksillä tärkeä rooli. Varoitusalueiden sijainteja esitettiin muun muassa SRVA-tapahtumiin ja paikallistuntemukseen perustuen.

Lisäkyltit erityisen suuren riskin alueille

Lapissa tapahtuu eniten hirvikolareita Lounais-Lapin alueella. Nyt selvitysten myötä ELY-keskus asettaa valtatie 4 välille Kemi-Tervola-Rovaniemi alkuperäisten merkkien sijaan isot hirvimerkit, joissa lisäkyltit varoittavat erityisen suuresta onnettomuusriskistä.

Syksy on pahinta hirvikolariaikaa, sillä hirvien vaeltaminen, kiima ja hirvenmetsästys saavat hirvet liikkeelle.

Lue lisää: Lapin ELY-keskuksen tiedote