Lammilla vesilintuilta naismetsästäjille

Lammin riistanhoitoyhdistys järjesti vesilintuillan naismetsästäjille.

Kuvat Marko Muuttola
Julkaistu30.9.2022

Lammi rhy on panostanut viimevuosina erilaisiin koulutustapahtumiin paikallisten aktiivihenkilöiden myötävaikutuksella. Tapahtumia ja koulutustilaisuuksia on suunnattu nuorisolle, juuri metsästysuran aloittaneille ja tällä kertaa naismetsästäjille. Tilaisuudet ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Niistä onkin kehkeytynyt tapa sosiaaliseen kanssakäyntiin toisten metsästäjien kanssa.

Parina edellisenä syksynä Lammilla järjestettiin sorsajahtia nuorille Iiro Taavelan kosteikolla. Näistä tilaisuuksista ajatus jalostui naisille suunnattuun omaan tilaisuuteen, onhan naismetsästäjien osuus valtakunnallisestikin nousussa. Ajatukseen tarttui Mika Tonteri, tarjoten paikaksi vuonna 2013 valmistunutta kosteikkoaan, joka on aikanaan rakennettu Kotiseutukosteikko Life -hankkeen avustuksella. Jahti-iltaan osallistui reilun kymmenen naismetsästäjää ja -koiranohjaajaa, kokemuksen vaihdellessa pitkänlinjan metsästäjistä vasta jahtitaipaleen aloittaneisiin.

Perillä osallistujia odotti maittava tervetulokeitto sekä kahvit. Mika Tonteri kertoi kosteikon historiasta, paikan muusta toiminnasta ja lopuksi käytiin illan tuleva ohjelma. Metsästys kosteikolla toteutetaan kestävän periaatteen mukaisesti ja metsästys kohdentuu pääosin muuttosorsiin. Metsästysohjeessa painotettiin turvallisuutta, laukaukset suuntautuisivat vain yli 45 asteen kulmiin, eikä veteen ampumista sallittu missään tilanteessa. Näin toimien vältetään myös kimmokehaulien vaara, joka varsinkin teräspatruunoita käytettäessä on arvaamatonta. Metsästysohjeessa painotettiin kiinnittämään huomiota myös lintujen tunnistamiseen ja tarkkailuun, niiden kiertäessä kosteikkoa laskeutumista suunnitellen. Jokaisen tuli myös etukäteen miettiä sopivat kiintopisteet ja sektorit passipaikallaan valmiiksi, jolloin ampumatilanteen koittaessa olisi etäisyys sopiva ja sektori turvallinen.

Osallistujat jaettiin passipaikoille pienryhmiin ja jokaiseen ryhmään kuului myös noutava koira. Iltalennon odotus alkoikin iloisissa tunnelmissa passipaikoilla, puheensorinasta ja naurunremakasta päätellen. Hämärän laskeutuessa puheensorina vaimeni ja lintuja alkoi pikkuhiljaa lennellä kosteikolla. Naismetsästäjien tulikuri piti hienosti ja ampumaetäisyydet pysyivät maltillisina. Liekkö syynä pilvinen sää, kun linnut pääsivät muutaman kerran yllättämään passittajat, mutta pudotuksiakin tuli ja koirat pääsivät töihinsä.

Ilta koettiin onnistuneeksi ja puheen sorinan seasta saattoi kuulla toiveen jatkosta tai ehkäpä tapaamisesta rusakkojahdin merkeissä.

Lue lisää Jokirannan kosteikosta.