Hirvilupahakemukset matkalla päätöksiksi

Ensi syksyn hirvilupien käsittely on kiivaimmillaan. Suomen riistakeskukselle saapuu vuosittain yli 2 000 hirvieläinten pyyntilupahakemusta ja niiden käsittely ajoittuu pääasiassa keväälle ja kesälle. Hakemuksia on eniten Pohjois-Suomessa.

Kuva Reetta Hokkanen
Julkaistu27.5.2021

Hirvieläinten pyyntilupahakemusten käsittelyssä on useita vaiheita. Tällä hetkellä käynnissä ovat lisäselvitykset koskien lupa-alueiden päällekkäisyyksiä ja sirpaleita, sekä ampujaluetteloita. Sirpaleet ovat hirvilupahakemuksissa alle 1 000 hehtaarin kokoisia maa-alueita, joita ei oteta huomioon lupien käsittelyssä. Niillä ei myöskään saa metsästää.

Luvanhakijaan voidaan tarvittaessa ottaa yhteys lisäselvitystä varten, minkä perusteella hakemusten käsittelyä voidaan jatkaa eteenpäin. Siksi on tärkeää, että luvanhakijat auttavat aktiivisesti asiansa selvittämisessä.

Oma riista on lupakäsittelijän tärkein työkalu

Suomen riistakeskuksen Oma riista -palvelu on mahdollistanut hirvilupien käsittelyn sähköisesti. Aiemmin luvat käsiteltiin paperilla, mutta nyt kaikki tehdään verkossa.

Hirvilupaprosessi on pitkä

Yli puolet Suomen riistakeskukselle saapuvista pyyntilupahakemuksista koskee hirvieläimiä. Esimerkiksi pelkästään Kainuun alueelle tulee vuosittain satoja hirvilupahakemuksia.

Eniten hakemuksia sisältäville alueille on palkattu avuksi myös kesätyöntekijöitä. Reetta Hokkanen Kainuun aluetoimistolta kertoo prosessin olevan pitkä ja hikinen.

– Jäätelöä kuluu litratolkulla, Hokkanen naurahtaa.

Hirviluvat jalostuvat päätöksiksi viimeistään heinäkuussa. Luvansaajat näkevät päätöksen Oma riistassa, mutta saavat tiedon myös sähköpostitse tai paperilla.

 

Lisätietoa hirvieläinten pyyntiluvista saa Suomen riistakeskuksen alueiden riistapäälliköiltä, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta riista.fi.