Inskjutning av kombigevär med slug
I den här artikeln belyser jag inskjutningsproblemen med slug och föreslår lösningar.
Kombigevär tillverkas både med piporna under varandra och bredvid varandra, med kulpipan ovanför eller under. Den viktigaste skillnaden för skytten är dock den, om kulpipan kan justeras eller inte.
Vid skytte med slug är ställbara pipor det viktigaste för skytten. En friliggande kulpipa kommer som följande och först därefter den vanligaste typen där piporna är fastlödda i varandra utmed nästan hela sin längd.
I det sistnämnda fallet är tester med olika patroner det enda sättet att påverka träffpunkten. Jag rekommenderar därför kombigevär med fasta pipor för slugskytte enbart för jägare som laddar sina patroner själv.
Kombi utan justeringar
Konstruktionen med fasta pipor skiljer sig tydligast från de övriga genom att träffpunkten flyttar sig för varje skott om de skjuts tätt efter varandra. Beroende på kulpipans placering börjar träffarna genast stiga eller sjunka i 5-10 cm steg (på 100 meters håll). Om kulpipan sitter under hagelpipan brukar träffarna börja klättra uppåt, och tvärtom. Det samma gäller för sluggarna och om piporna ligger sida vid sida flyttar sig träffarna i sidled.
Vapnets innehavare bör därför känna till storleken på flytten och i vilken riktning den går eftersom det händer att man på jakt måste följa upp med ett snabbt andra skott. De snabbaste hinner få iväg fler skott än så.
Med fasta pipor blir det dessutom stora skillnader mellan träffarna med olika laddningar och skjutordningen mellan piporna kan påverka träffarna. Vid inskjutningen bör skytten därför besluta med vilken pipa han vanligen skjuter först och göra inskjutningen på samma sätt som på jakt; först den ena pipan och den andra genast efter. Låt geväret svalna helt innan du skjuter nästa tvåskottsserie.
Dessutom ska du efter inskjutningen kontrollera hur träffarna påverkas om du byter ordningsföljden mellan piporna.
På gevär som inte kan justeras men har en friliggande kulpipa (exempelvis äldre Tikka, Valmet Leijona, Baikal Taiga) rubbar en ändring av skjutordningen eller flera skott i följd i allmänhet träffpunkten knappt alls.
På de här gevären kan kulpipan relativt enkelt göras justerbar. En vapensmed kan sätta en justering mitt på pipan, vid mynningen eller på båda ställena. Samtidigt kan pipor om så krävs förkortas och hagelpipan förses med utbytbara choketuber. Om pipans väggar är för tunna för vanliga choketuber går det att installera en holk eller tunnväggiga (Thin wall) choketuber. Sådana finns också för stålhagel och kan användas för slug.
Kombigevär med justerbara pipor
När kulpipan är justerbar (exempelvis Valmet 412, Verney-Carron Sagittaire) blir inskjutningen märkbart lättare och ordningsföljden mellan piporna brukar inte spela någon roll.
Situationen förändras först när piporna måste justeras så mycket att spelrummet börjar ta slut. Då blir spänningen så hög att funktionen närmar sig fasta pipor. Här är det förnuftigt att byta laddning i kulpipan eller sluggen för att lindra spänningen.
Teori och praktik
I teorin börjar piporna skjuta i kors om man ökar patronens effekt eller hastighet, och i motsatt fall går träffarna ifrån varandra. Det här går att utnyttja vid inskjutningen. Men det är inte ovanligt att detta i praktiken inte händer, och det krävs fler tester.
I teorin fungerar slugs på samma sätt, men på grund av den långa tiden i pipan stökar rekylen till det. Dessutom kan fel i patronläget, pipan eller choketuberna röra till det rejält.
Redigast blir det genom att först ta reda på vilka sluggar som träffar bäst (minst tre skott på 50 meter) och undersöka geväret om det brister i träffsäkerheten. Övergången kan vara för brant eller patronläget för glappt, eller så ligger inte patronläget i linje med pipan. Det händer att utbyteschoker sitter snett, ibland så mycket att en slug fördärvar geväret efter hand som det samlas bly mellan pipan och chokens bakkant.
Rent generellt kan vi konstatera att ju längre pipa och ju snävare choke desto större blir skillnaderna i träff mellan olika sluggar. Du har nått en tillräcklig träffsäkerhet för sluggarna när träffarna håller sig inom 10 cm. Det maximala skjutavståndet är det där det här kravet fortfarande uppfylls, oavsett om det är 20 meter eller 70.
Undantaget bekräftar regeln, det vill säga att allt det som vi i teorin vet om inskjutning av kombigevär och dubbelpipiga vapen ändå inte gäller för vartenda gevär. Skaffa alltså inte ett kombigevär om du inte är beredd att tillbringa mycket tid på skjutbanan!
Övrigt att tänka på
Innan du justerar siktet ska du alltid först justera pipornas träffar så nära varandra som möjligt.
På hjortjakt kan temperaturen variera från väldigt varmt till väldigt kallt. Kölden försvagar patronernas effekt, i synnerhet för slugs, vilket kan ha avsevärda konsekvenser för träffpunkten. Provskjut alltså geväret också vid kallt väder.
Sluggar med en ytbeläggning är bättre än bly eftersom det minskar friktionen (pipan värms upp långsammare) och håller pipan renare.
Kombigevär med slug på hjortjakt
- Välj om möjligt ett gevär med justerbar kulpipa
- Provskjut dig fram till en träffsäker slug, helst med ytbeläggning
- Om du provskjuter med stöd; provskjut också utan stöd, skillnaden kan vara stor
- Utbytbara choketuber är en fördel
- Kom ihåg att olika sluggar träffar olika
- Sätt dig in i ammunitionsfrågan, använd aldrig sluggar för räfflade pipor i oräfflade
- Kom ihåg att en slug är långsam – skjut inte på rörliga mål utan föregående träning
- Reservera mycket tid på skjutbanan så du kan skjuta in geväret med kalla pipor
Drillingar
Åtgärderna som beskrivs i den här artikeln kan också tillämpas på drillingar. På sådana är i regel den högra hagelpipan fabriksinställd att med traditionell brenneke träffa samma punkt som kulpipan på 50 meter.