Verileipä
Julkaistu7.11.2025Aiemmin oli itsestäänselvää hyödyntää kaikki ruhonosat. Hylkeen, hanhen ja poron verta käytettiin verileipään, mustakeittoon ja veripalttuun. Veren säilyttäminen metsästyksen aikana on haastavaa, sillä verta on vispattava voimakkaasti heti verenlaskun jälkeen hyytymisen estämiseksi. Koska riistaeläinten verta on hankalaa löytää, käytin sianverta.
1 dl raastettua omenaa
2 dl paistettua keltasipulia
5 dl verta
4 dl lihalientä riistasta
1 dl hunajaolutta
5 dl vehnäjauhoja
½ dl siirappia
1 tl suolaa
2 tl jauhettua inkivääriä
1 mm valkopippuria
Kuori ja raasta omena. Kuori, hienonna ja paista sipulit. Vispaa veri monitoimikoneessa voimakkaalla teholla. Lisää liemi ja olut. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita samalla voimakkaasti. Lisää taikinaan myös paistettu sipuli, omenaraaste, siirappi ja mausteet.
Voitele ja jauhota uunivuoka, jonka tilavuus on ½–1 litraa. Kaada taikina vuokaan ja peitä alumiinifoliolla. Kypsennä 170-asteisessa uunissa vesihauteessa 1 ½–2 tuntia. Ota verileipä uunista ja anna sen jäähtyä.
Leikkaa leipä siivuiksi. Paista viipaleita voissa ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile mieluusti omenalohkojen ja puolukkasurvoksen kanssa.