Gravad säl
Publicerad8.11.2024Tro det eller ej, gravat sälkött smakar himmelskt gott. Gravningen gör köttet både mört och smakrikt.
400 g sälkött
1 dl socker
1 dl salt
2 knippen timjan
3 knippen rosmarin
2 msk hackad chilifrukt
4 st vitlöksklyftor
Skala och hacka vitlöken. Dela chilifrukten mitt itu, skrapa bort kärnorna och hacka chilifrukten.
Blanda socker, salt och alla kryddor. Gnid in kryddblandningen i sälköttet.
Vacuumförpacka köttet ifall du har en vacuummaskin. I annat fall lägger du köttet i en plastpåse, som du försluter noggrant.
Förvara köttet i ett dygn i sval rumstemperatur. Låt sedan köttet ligga i kylskåpet i cirka 4 dagar. Vänd påsen ett par gånger om dagen, så att gravningen tränger in i hela köttbiten.
Filén är hård i konsistensen när den är klar. Serveras med tranbärschutney.
Varsågod, här delar jag med mig av receptet på en sötsyrlig tranbärschutney. Ingefäran och tabascon ger dessutom en härlig hetta.
Tranbärschutney
500 g tranbär
3 dl hackad gul lök
2 msk finriven ingefära
1 citron, skalet
2 dl rödvinsvinäger
2 dl strösocker
5 droppar tabasco
Hacka löken. Lägg lök och tranbär i en kastrull och värm tills löken och bären börjar vätska sig.
Riv ingefäran. Tvätta citronen noggrant och riv det yttersta skalet.
Lägg ingefära, citronskal, rödvinsvinäger och socker i kastrullen. Låt sjuda i cirka 30 minuter.
Smaka av med tabasco.