Maten

Vildsvinsstek

Text Michael Björklund  bild Linus Lindholm

Publicerad8.11.2024

Till en början var jag inte alls förtjust i vildsvin. Köttet jag smakade kom från gamla galtar och jag tyckte varken om smaken eller konsistensen. Nu har jag ändrat mig, vildsvin är faktiskt helt okej och tillsammans med ingefäran blir den klockren.

 

2–3 kg vildsvinsstek

2 msk mald ingefära

½ vitlök

rosmarin

timjan

salt och peppar

 

Gnid in steken med salt, peppar och mald ingefära. Bryn steken i en smörad stekpanna tillsammans med vitlökshalvan och kvistarna av timjan och rosmarin.

Var försiktig när du bryner köttet eftersom ingefäran bränns lätt.

Baka steken i ugn i 80 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Servera med jordärtskocksbakelse och rödvinssås.

 


 

Jordärtskocks­bakelse

 

5 portioner

600 g skalad potatis

skirat smör till stekning

200 g skalad tärnad jordärtskocka

30 g smör

2 msk grädde

salt

vitpeppar från kvarn

 

Riv fyra potatisar och stek dem i skirat smör till två tunna gyllenbruna röstikakor. Lägg dem åt sidan.

Koka jordärtskockan mjuk. Koka resterande potatis mjuk och häll av den. Låt den ånga av på spisen.

Stampa potatisen, tillsätt sedan smör och grädde och den kokta jordärtskockan. Smaka av blandningen med salt och peppar.

Lägg röstikakan i en springform med stek­ytan neråt. Bred ut potatismassan på och lägg den andra röstikakan ovanpå med stekytan uppåt, pressa ihop. Låt kakan svalna och skär den sedan i tårtbitar.

Värm bakelsen vid servering i ugn på 150° i ca 10 min.

Mera om samma ämne

Maten

Jultjäder

8.11.2024
Ruoka

Gravad säl

8.11.2024
Maten

Älgleverpaté

6.9.2024